Zmiana polityki prywatności

Drogi Użytkowniku,

Chcielibyśmy poinformować, że zaktualizowaliśmy naszą Politykę prywatności. W dokumencie tym wyjaśniamy w sposób przejrzysty i bezpośredni jakie informacje zbieramy i dlaczego to robimy.

Nowe zapisy w Polityce prywatności wynikają z konieczności dostosowania naszych działań oraz dokumentacji do nowych wymagań europejskiego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO), które będzie stosowane od 25 maja 2018 r.

Informujemy jednocześnie, że nie zmieniamy niczego w aktualnych ustawieniach ani sposobie przetwarzania danych. Ulepszamy natomiast opis naszych procedur i dokładniej wyjaśniamy, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe oraz jakie prawa przysługują naszym użytkownikom.

Zapraszamy Cię do zapoznania się ze zmienioną Polityką prywatności.

Close GDPR info

Extra Świecie

Imieniny obchodzą:

Cezary, Maria
  • rozproszone chmury
    Dzisiaj:
    24°C / 18°C
  • bezchmurnie
    Jutro:
    25°C / 14°C
  • bezchmurnie
    Pojutrze:
    26°C / 15°C

Słodkie imperium z Łowina. Dariusz Fryckowski chciał być fryzjerem, a stworzył dużą firmę cukierniczą

Andrzej Bartniak
25 kwietnia, 20:14
W ciągu dwunastu lat cukiernia F&F Dariusza Fryckowskiego stała się jedną z największych w powiecie świeckim. Jaki jest przepis na sukces? - Przede wszystkim dobre składniki – mówi cukiernik z Łowina.
Wyrobami z cukierni Dariusza Fryckowskiego zajadają się klienci w całym województwie
Fot. Andrzej Bartniak

Dziś cukiernia F&F to nowoczesny zakład w Łowinie koło Pruszcza, sklepy firmowe w Świeciu, Koronowie i Bydgoszczy oraz dziesiątki odbiorców w całym województwie, ale początki były skromne. Dariusz Fryckowski do wszystkiego dochodził sam.

Uczył się fachu u Sowy

Pierwsze cukiernicze szlify zdobywał na praktykach w Pruszczu. Do zawodu trafił trochę przez przypadek.

- Już jako nastolatek lubiłem pomagać mamie w kuchni, szczególnie przy pieczeniu, ale jeszcze bardziej interesowało mnie fryzjerstwo - wspomina. - Niestety, w zakładzie, w którym chciałem praktykować, nie było wolnych miejsc. Na swoją kolej musiałbym czekać rok. Wybrałem więc cukiernictwo.
REKLAMA

Po trzech latach praktyk Fryckowski utwierdził się w przekonaniu, że jednak los dobrze pokierował jego życiem. Dość szczęśliwym trafem było też rozpoczęcie pod koniec lat 80. pracy w zakładzie Feliksa i Adama Sowy w Bydgoszczy.

- Wtedy było tam zaledwie kilku pracowników – mówi.

Z dwuletnią przerwą na wyjazd do Niemiec, Fryckowski był związany z Sową do 2006 r.

- W tym czasie rodzinna firma Sowy zmieniła się już w zakład z 200-osobową załogą. Coraz mniej mi to odpowiadało - przyznaje. - Uznałem, że potrafię już na tyle dużo, że mogę spróbować  działać na własną rękę, tym bardziej, że obserwowałem moich kolegów, którzy odeszli od Sowy i świetnie sobie radzili. Pomyślałem, dlaczego mnie miałoby się nie udać? Poza tym byłem już zmęczony dojazdami do Bydgoszczy.

Wesele za weselem

Na potrzeby zakładu zaadaptowano niemal cały parter domu, w którym mieszkała rodzina Dariusza Fryckowskiego. Pierwszym odbiorcą wypieków ze znaczkiem F&F był sklep spożywczy w Pruszczu. Skrót pochodzi od nazwiska Fryckowska i Fryckowski.

Wkrótce potem posypały się zamówienia weselne. To właśnie one w pierwszym okresie działalności pozwoliły mocno stanąć na nogach zakładowi, który wyrabiał się z produkcją tylko dlatego, że na pomoc pospieszyła cała rodzina. W pewnym momencie i to było za mało. Dodatkowe zajęcie znalazło kilka sąsiadek.
REKLAMA

- To, co się działo, przerosło moje najśmielsze oczekiwania – wspomina cukiernik. - Liczba klientów rosła lawinowo. Po każdym kolejnym weselu dostawałem nowe, coraz większe zlecenia. Zdałem sobie sprawę, że nie podołam im, jeśli nie powiększę zakładu. Dysponowałem wtedy 50 m kw.

Już po roku od chwili rozpoczęcia pracy na własną rękę Dariusz Fryckowski kupił w Łowinie działkę z budynkiem o powierzchni 250 m kw. Pracę w szybko rozrastającej się firmie znalazło siedem osób. Pod koniec 2011 r. uruchomiono drugą halę, również o powierzchni 250 m kw.

Być może stałoby się to wcześniej, ale plany pokrzyżował nieco wypadek samochodowy w 2009 r., przez co Dariusz Fryckowski na pewien czas musiał zwolnić obroty.

Jakość w cenie

Cukiernik nie ma wątpliwości, co przesądziło o jego błyskawicznym sukcesie.

- Postanowiłem, że będę korzystał tylko z bardzo dobrych półproduktów – tłumaczy. - Wyłącznie z prawdziwych jaj, a nie tych w proszku oraz dobrej śmietany i owoców. To niestety musi wpływać na cenę, ale przekonałem się, że jeśli ciasto jest smaczne, klienci są skłonni zapłacić kilka złotych więcej. Zwłaszcza jeśli kupuje się je na niedzielę czy na jakąś specjalną okazję. Cena odgrywa wtedy drugorzędną rolę. Liczy się przede wszystkim smak. Tego zamierzam się trzymać - zaznacza.

Przedsiębiorca podkreśla, że oprócz pasji, równie ważne są pracowitość i stała kontrola wydatków.

- Znałem kilku zdolnych cukierników, prawdziwych artystów, których dziś już nie ma na rynku – podkreśla. – Nie poradzili sobie tylko z jednego powodu. Pomylili obroty z dochodami. Zamiast inwestować w maszyny, rozbudowywać zakład i zatrudniać nowych ludzi, woleli kupować drogie samochody i inne zupełnie niepotrzebne gadżety – mówi. – Nie tak się robi biznes.

a [dot] bartniakatextraswiecie [dot] pl


Tekst ukazał się w miesięczniku „Teraz Świecie”.

Komentarze (2)

Gdzie w Świeciu można kupić te wypieki ?

Odpowiedzi: 1

Jak się nie mylę to na klasztornej.blizej klasztorka.. 

Odpowiedzi: 0

Dodaj komentarz

Filtrowany HTML

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <blockquote> <br> <cite> <code> <dd> <div> <dl> <dt> <em> <li> <ol> <p> <span> <strong> <ul>
    Allowed Style properties: text-align, text-decoration

Czysty tekst

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.
CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.
Redakcja portalu extraswiecie.pl nie odpowiada za treści zamieszczanych przez czytelników komentarzy, zastrzegając sobie jednocześnie prawo do ich moderowania oraz kasowania w przypadkach ewidentnego naruszania prawa lub dobrych obyczajów. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyliście opinię, która łamie prawo lub dobry obyczaj, powiadomcie nas: redakcja@extraswiecie.pl lub użyjcie przycisku Zgłoś komentarz