Będzie co zjeść i wypić. W weekend Festiwal Smaku w Grucznie

Wbrew wcześniejszym zapowiedziom, Festiwal Smaku w Grucznie będzie jednak trwał dwa, a nie trzy dni. Święto swojskiego jedzenia i nalewek już 19 i 20 sierpnia.
To już siedemnasta edycja Festiwalu Smaku w Grucznie / Fot. Andrzej Bartniak

W środę zorganizowano prestiżowy konkurs na Smak Roku.

Wystawcy mogli zgłaszać swoje wyroby w kategoriach przetwory mięsne i wędliny, przetwory warzywne i owocowe, przetwory piekarskie i cukiernicze, przetwory z mleka, potrawy oraz inne produkty spożywcze, w tym przetwory z ryb i miody.

W tym roku duży nacisk położono na nalewki.

- Przez ostatnie dni kurierzy zasypali nas paczkami z nalewkami niemal z każdego zakątka kraju. Od Żywiecczyzny po Puszczę Białowieską, od Śląska po Kaszuby. Są i reprezentanci stolicy i małych miejscowości. I stali uczestnicy, i nowe nazwiska – informuje Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, organizator Festiwalu Smaku w Grucznie.

Uczestnicy Międzynarodowego Turnieju Nalewek mogli zgłosić swoje wyroby kategoriach czarna porzeczka, mirabelka, orzechówki, pigwówki, wiśniowe oraz ziołowe i inne.

Producent nalewki z największą ilością punktów spośród wszystkich kategorii otrzyma tytuł Grand Prix oraz specjalną nagrodę, Tron Króla Nalewek.

W tym roku po raz pierwszy zostanie przyznany tytuł Najlepszej Nalewki znad Dolnej Wisły.

W sobotę o godz. 17.00 w czasie gali festiwalowej poznamy laureatów wszystkich konkursów.

Na Festiwal Smaku przy zabytkowym młynie w Grucznie można wybrać się w sobotę 19 sierpnia w godz. 10.00-20.00 i w niedzielę 20 sierpnia w godz. 10.00-17.00.

redakcja@extraswiecie.pl

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors