W środę zorganizowano prestiżowy konkurs na Smak Roku.
Wystawcy mogli zgłaszać swoje wyroby w kategoriach przetwory mięsne i wędliny, przetwory warzywne i owocowe, przetwory piekarskie i cukiernicze, przetwory z mleka, potrawy oraz inne produkty spożywcze, w tym przetwory z ryb i miody.
W tym roku duży nacisk położono na nalewki.
- Przez ostatnie dni kurierzy zasypali nas paczkami z nalewkami niemal z każdego zakątka kraju. Od Żywiecczyzny po Puszczę Białowieską, od Śląska po Kaszuby. Są i reprezentanci stolicy i małych miejscowości. I stali uczestnicy, i nowe nazwiska – informuje Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, organizator Festiwalu Smaku w Grucznie.
Uczestnicy Międzynarodowego Turnieju Nalewek mogli zgłosić swoje wyroby kategoriach czarna porzeczka, mirabelka, orzechówki, pigwówki, wiśniowe oraz ziołowe i inne.
Producent nalewki z największą ilością punktów spośród wszystkich kategorii otrzyma tytuł Grand Prix oraz specjalną nagrodę, Tron Króla Nalewek.
W tym roku po raz pierwszy zostanie przyznany tytuł Najlepszej Nalewki znad Dolnej Wisły.
W sobotę o godz. 17.00 w czasie gali festiwalowej poznamy laureatów wszystkich konkursów.
Na Festiwal Smaku przy zabytkowym młynie w Grucznie można wybrać się w sobotę 19 sierpnia w godz. 10.00-20.00 i w niedzielę 20 sierpnia w godz. 10.00-17.00.