Gospodynie z powiatu świeckiego poznawały w Poznaniu nowe smaki [zdjęcia]

W minioną sobotę ponad pięćdziesiąt członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z całego powiatu świeckiego uczestniczyło w szkoleniu wyjazdowym w Poznaniu.
Uczestniczki nie mogły narzekać na nudę podczas wyjazdu / Fot. MP

Głównym punktem programu była wizyta na Międzynarodowych Targach Poznańskich Smaki Regionów. Uczestniczki miały okazję posmakować regionalnych potraw i produktów ze wszystkich zakątków naszego kraju.

Wśród wystawców można było znaleźć stoiska, które proponowały kulinarne nowinki. Jedną z nich na pewno była czekolada z bazylią, czosnkiem i suszonymi pomidorami czy chipsy z wodorostów.

Kolejnym punktem szkolenia była wizyta w Muzeum Pyry. Tu uczestniczki szkolenia dowiedziały się wielu ciekawostek związanych z uprawą i potrawami z ziemniaków. Okazało się również, że topinambur i batat, uznawane za odmiany ziemniaków, należą do całkiem innych grup uprawnych.

Ostatnim punktem wyjazdu był spacer po poznańskim rynku. Przy okazji udało się trafić na słynny pokaz trykających poznańskich koziołków. Jedna z najbardziej popularnych atrakcji Poznania jeszcze całkiem niedawno przez wiele tygodni była zepsuta, więc tym bardziej grupa miała wyjątkowe szczęście.

Wszyscy udali się też na tradycyjny obiad, oczywiście z pyrą w roli główniej.

Organizatorem wyjazdu szkoleniowego była doradczyni do spraw przedsiębiorczości z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu.

Zobacz poniżej galerię zdjęć.

redakcja@extraswiecie.pl

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors