W Grucznie zajadano się jagnięciną, rybami i gęsiną [zdjęcia]

W sobotę Gruczno gościło smakoszy tradycyjnej kuchni podczas Targu Produktu Rodzimego.
Chętnych do posmakowania potraw nie brakowało / Fot. MP

W trakcie Targu Produktu Rodzimego w Grucznie, który zapowiadaliśmy kilka dni temu w Extra Świecie, goście mieli okazję do kupienia m.in. specjalnie pakowanych tuszek różnych rodzajów mięsa.

W słoikach były wyroby z ryb i gęsiny. Można też było nabyć wędliny z gęsiny.

W lokalu Gruczniak, gdzie trwał targ, zorganizowano również warsztaty kreatywności kulinarnej, podczas których uczestnicy dowiedzieli się, jak dzielić tuszę baranią z przeznaczeniem na poszczególne potrawy.

Przy okazji omawiane były dania z jagnięciny przygotowywane przez Piotra Lenarta, kuchmistrza szlaku Niech Cię Zakole i Błażeja Mirotę, szefa kuchni w Pałacu Ostromecko.

Warsztaty zakończyły się biesiadą, w trakcie której można było posmakować przygotowanych potraw.

Impreza odbyła się po raz pierwszy i miała kameralny charakter. Wyroby z jagnięcego to wciąć trudny temat, dosłownie i w przenośni. W odczarowaniu mitów na ten temat mają służyć właśnie tego typu spotkania i warsztaty.

A już w najbliższy wtorek będą szkolić się młodzi kucharze i uczniowie szkół o profilu gastronomicznym, m.in. ze Świecia.

Zobacz poniżej galerię zdjęć.

redakcja@extraswiecie.pl

Udostępnij
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Niby kameralnie, niby pierwszy raz, a ludzie więcej niż na Festiwalu POSmaku.

Czy od „zajadania się” dostali zajadów?

Koszerne żarcie??? Krew spuszczono do zera???? Ciekawa tradycja

To u tych od Krajana z tradycją

Gruczniak =Krajan

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors