W warsztatach w Grucznie wzięli udział uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Świeciu, Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego w Grubnie koło Chełmna oraz kucharze odbywający praktyki zawodowe w Restauracji Wehikuł Czasu w Świeciu.
Organizatorem warsztatów była marka Niech Cię Zakole, promująca dziedzictwo kulinarne.
- Ci młodzi ludzie są na początku swojej kulinarnej drogi. Chodzi o to, aby spróbować uświadomić młodzieży fakt istnienia dóbr lokalnych, zwłaszcza pochodzących od hodowanych w regionie ras rodzimych – wyjaśnia Piotr Lenart, kuchmistrz Szlaku Krajoznawczo-Kulinarnego Niech Cię Zakole. - Chcemy przekazać im umiejętności tworzenia i czerpania z lokalnego potencjału, a także inspirować ich do sięgania po tradycyjne produkty i podawania ich we współczesnych wersjach – dodaje Piotr Lenart.
Pod jego pieczą młodzież w lokalu Gruczniak robiła m.in. kiełbaski jagnięce i kaszankę z baraniny w naturalnym flaku, a także pierożki z białej kaszanki z wątrobą jagnięcą.
Kolejna z grup pod okiem Błażeja Miroty, szefa kuchni w Pałacu Ostromecko, przygotowywała rumsztyk jagnięcy z sosem czosnkowym i barszcz cytrynowy na jagnięcym wywarze zaciągany żółtkiem. Na przystawkę była kapusta kiszona unisławska blanszowana w piwie, doprawiona fjutem kociewskim.
Jedna z grup pod opieką Magdaleny Potulskiej uczyła się wyrabiać ciasto drożdżowe i smażyć tradycyjne kociewskie ruchanki.
Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją wszystkich produktów. Młodzież była mile zaskoczona nowo poznanymi smakami. Nauczyciele Sylwia Miczewska i Andrzej Wojciechowski byli zachwyceni formułą warsztatów i podkreślali potrzebę organizowania ich właśnie z wykorzystaniem dań regionalnej, tradycyjnej kuchni. Warsztaty były bezpłatne, dzięki dofinansowaniu z Funduszu Promocji Mięsa Owczego.
Zobacz poniżej galerię zdjęć.
Komentarze (0)