Redyk to tradycyjne, uroczyste zejście pasterzy ze stadami owiec z górskich hal. W wersji lokalnej wydarzenie ma formę symboliczną, w ramach którego na czele z bacą z Pienin Wojciechem Komperdą zaplanowano spacer krajobrazowy z owcami Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły po okolicznych pagórkowatych terenach.
Poniżej program redyku przy starym młynie w Grucznie:
- 11.30 - przygotowanie potraw z baraniny, m.in. chaszłamy, zupy ormiańskiej, szaszłyków z młodej baraniny, młodej baraniny w kuchni tunezyjskiej i ukraińskiej
- 12.30 - rozpoczęcie VIII Dolnonadwiślańskiego Redyku - spacer krajobrazowy z owcami, ok. 2,5 km
- 16.00-18.00 – pokazy darcia pierza i młócenia cepem
- od 18.00 Laboratorium Smaku
Udział w wydarzeniu jest odpłatny i wynosi 50 zł od osoby.
Komentarze (0)