Tegoroczny Festiwal Smaku w Grucznie trwał od 23 do 24 sierpnia. Tradycją festiwalu stało się już przyznawania nagród i wyróżnień najlepszym produktom.
W gronie laureatów znalazły się także wyroby z powiatu świeckiego.
W kategorii wędliny jury wyróżniło słoikową produkowaną przez Olchowy Dymek Witolda Śledzia z Franciszkowa w gminie Bukowiec.
Z kolei w kategorii wyrobów piekarskich i cukierniczych wyróżnienia przyznano Magdalenie Potulskiej ze Świecia za ruchanki z fiutem.
Dla niewtajemniczonych – ruchanki to charakterystyczne dla kuchni kociewskiej racuchy z ciasta chlebowego lub drożdżowego, a fiut to gęsty, słodki syrop otrzymywany z buraków cukrowych.
W tej samej kategorii doceniono również chleb pradawny Gminnej Spółdzielni w Pruszczu.
Najlepsze wyroby oceniało też jury złożone z dziennikarzy i artystów, którzy przyznali tytuł Smaku Roku szynce z pieca produkowanej przez GS w Pruszczu.
Kolejne jury wybierało najlepsze miody. W tej kategorii również doceniono producenta z naszego powiatu. To pasieka rodzinna Wnuk&Bacia z Lniana, która otrzymała wyróżnienie za miód lipowy.
