Na Festiwalu Smaku doceniono wędliny, miód i ruchanki z naszego powiatu

Wyroby z powiatu świeckiego znalazły się w gronie nagrodzonych i wyróżnionych podczas niedawnego Festiwalu Smaku w Grucznie.
Jury doceniło m.in. wyroby Gminnej Spółdzielni w Pruszczu, Magdaleny Potulskiej ze Świecia i pasieki Wnuk&Bacia z Lniana / Fot. JP

Tegoroczny Festiwal Smaku w Grucznie trwał od 23 do 24 sierpnia. Tradycją festiwalu stało się już przyznawania nagród i wyróżnień najlepszym produktom.

W gronie laureatów znalazły się także wyroby z powiatu świeckiego.

W kategorii wędliny jury wyróżniło słoikową produkowaną przez Olchowy Dymek Witolda Śledzia z Franciszkowa w gminie Bukowiec.

Z kolei w kategorii wyrobów piekarskich i cukierniczych wyróżnienia przyznano Magdalenie Potulskiej ze Świecia za ruchanki z fiutem.

Dla niewtajemniczonych – ruchanki to charakterystyczne dla kuchni kociewskiej racuchy z ciasta chlebowego lub drożdżowego, a fiut to gęsty, słodki syrop otrzymywany z buraków cukrowych.

W tej samej kategorii doceniono również chleb pradawny Gminnej Spółdzielni w Pruszczu.

Najlepsze wyroby oceniało też jury złożone z dziennikarzy i artystów, którzy przyznali tytuł Smaku Roku szynce z pieca produkowanej przez GS w Pruszczu.

Kolejne jury wybierało najlepsze miody. W tej kategorii również doceniono producenta z naszego powiatu. To pasieka rodzinna Wnuk&Bacia z Lniana, która otrzymała wyróżnienie za miód lipowy.

Wśród wyróżnionych nie zabrakło reprezentantów naszego powiatu / Fot. JP

a.pudrzynski@extraswiecie.pl

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors