Co z mięsem i metką z Kiera, w których wykryto salmonellę?

Partie wyrobów, w których znajdowały się pałeczki salmonelli, zostały wycofane z obrotu.

21205720_s

Obecność bakterii stwierdzono w surowej metce łososiowej i mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej produkowanej w Zakładach Mięsnych Kier z Jastrzębia (gmina Drzycim). Publiczne ostrzeżenie w tej sprawie wydał 22 marca Główny Inspektorat Sanitarny.
REKLAMA

Podjęto decyzję o wycofaniu kwestionowanych partii produktów z obrotu. Ponadto powiatowy lekarz weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

Klienci nie mają już podstaw do niepokoju. Jak informuje Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Świeciu, wyroby, w których wykryto salmonellę, wycofano z obrotu (producent zabrał je z hurtowni i sklepów, a klienci mogli je zwrócić w miejscu zakupu). Poza tym liczba bakterii była na tyle mała, że nawet jeśli ktoś zjadł mięso lub metkę, w których występowały, to nie zagraża to jego zdrowiu.

redakcja@extraswiecie.pl
REKLAMA

Otworzy się w nowym oknieOtworzy się w nowym oknieOtworzy się w nowym oknie

Udostępnij
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

jeno troszkie przes…o

jeno troszkie przes…o

Gdyby kupowali od Polskich

Gdyby kupowali od Polskich rolników to by nie było salmonelli

Zapomnieliście nadmienić, że

Zapomnieliście nadmienić, że to sam producent wykrył i powiadomił o sprawie … 

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors