Co za pyszności! Gospodynie przygotowały wielkanocne przysmaki [zdjęcia]

Panie z kilku Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie powiatu świeckiego wzięły udział w Wielkanocnych Warsztatach Kulinarnych, które zorganizowano w Bukowcu.

warsztaty1

Podczas warsztatów w Bukowcu panie w kilkuosobowych zespołach przygotowywały tradycyjne potrawy wielkanocne. Wśród nich znalazło się między innymi kilka rodzajów faszerowanych jajek oraz sałatki, oczywiście z jajkami w roli głównej.

Były również drożdżowe zające, kokosowe babeczki i babka gotowana. Nie zabrakło też tradycyjnego żurku, pieczonego pasztetu i schabu w chrzanowym sosie.

Dodatkowo wszystkie potrawy ozdobiono wiosennymi dekoracjami.

Jeden z zespołów barwił jajka i wydmuszki za pomocą tradycyjnych, naturalnych metod. Jak się okazało, świetnie w roli barwnika sprawdza się wywar z czerwonej kapusty.

Organizatorem Wielkanocnych Warsztatów Kulinarnych w Bukowcu był Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Świeciu przy współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich w Bukowcu.

Inicjatorką warsztatów była Magdalena Potulska z PZDR w Świeciu.

Zobacz poniżej galerię zdjęć.

redakcja@extraswiecie.pl

Udostępnij
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Nasze polskie Kobietki

Nasze polskie Kobietki

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors