Zamykać targowiska czy nie?

Nie zamykajcie targowisk – taki apel wystosował do samorządowców minister rolnictwa i rozwoju wsi. Jan Krzysztof Ardanowski uważa, że to ważne miejsca dla lokalnych rolników, którzy mogą sprzedawać tam swoje produkty.
115558132_s

Partner strategiczny działu Biznes

Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością, dlatego w czasie epidemii osoby tam pracujące oraz zarządcy powinni rygorystycznie przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego – wynika z rekomendacji opublikowanych na stronach Głównego Inspektora Sanitarnego.

Przepisy prawa żywnościowego nakładają na przedsiębiorców wymagania higieniczne, których celem jest zapobieganie zanieczyszczeniu mikrobiologicznemu żywności.  

Dlatego sprzedający powinni m.in. używać rękawic, często myć ręce i stosować zasady bezpieczeństwa żywności, a osoby na targowisku powinny zachować odległość minimum 1,5 m. Szczegółowe informacje  na temat zalecanych działań zapobiegających zagrożeniu epidemiologicznemu można uzyskać tutaj.

redakcja@extraswiecie.pl

źródło: Starostwo Powiatowe w Świeciu, Główny Inspektorat Sanitarny
Partner działu Biznes

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors