W Osiu powstał nowy zakład przetwórstwa drobiu

W czerwcu rozpoczął działalność zakład rozbioru drobiu, uruchomiony przy Oddziale Sokołów S.A. w Osiu, czyli dawanych zakładach Gzella. Zdolności produkcyjne dotyczące podziału i pakowania tuszek drobiowych mają wynosić ok. 40 ton na dobę.
zaklad-sokolow-osie

Zakład w Osiu, wcześniej należący do firmy Gzella, w 2018 r. stał się częścią firmy Sokołów. Specjalnością były wyroby dojrzewające, surowe i wędzone, których głównych surowcem była wieprzowina. Teraz firma zamierza umacniać swoją pozycję w kolejnym segmencie. 

W czerwcu został otwarty nowy zakład przetwórstwa drobiu. Realizacja inwestycji rozpoczęła się październiku 2019 r. Przestrzeń zakładu drobiowego, na którą składa się dział rozbioru, pakowania i ekspedycji, to niemal 400 m kw.

Docelowo, przy funkcjonowaniu zakładu na dwie zmiany, pracować ma około 40 osób. Zdolności produkcyjne dotyczące podziału i pakowania tuszek drobiowych wynoszą około 40 ton na dobę.
Partner strategiczny działu Biznes

- Ta inwestycja ma dla nas ogromne znaczenie - mówi Dariusz Soszyński, dyrektor oddziału Sokołów w Osiu. - Dzięki niej, rozwijamy nasze moce produkcyjne w kolejnym obszarze, jakim jest przetwórstwo drobiu. Postawiliśmy na nowoczesne rozwiązania technologiczne, dzięki którym cały proces przebiega sprawnie i efektywnie. 

Linia rozbiorowa w nowo uruchomionym zakładzie została wyposażona w terminale wagowe z intuicyjnym interfejsem. To rozwiązanie, w połączeniu z całkowicie zintegrowanym systemem rozliczeniowym, pozwoliło w znacznym stopniu zautomatyzować cały proces.

W zakładzie zastosowano wysokowydajne systemy chłodnictwa oparte na agregatach chłodniczych Copeland i Bitzer o podwyższonej efektywności chłodniczej i optymalizacji wydatku energetycznego.
REKLAMA

Dzięki automatyzacji i zastosowanej technologii, czas od przyjęcia tuszki do wejścia na magazyn zapakowanych elementów z niej pozyskanych, wynosi nie więcej niż godzinę. Surowiec dostarczany do zakładu każdego dnia jest w tym samym dniu wprowadzany do dystrybucji w sieci Delikatesów Sokołów oraz Delikatesów Gzella. 

Uruchomienie rozbioru drobiu w zakładzie w Osiu pozwoliło na wprowadzenie na rynek marki Uczta Drób. Asortyment linii obejmuje takie wyroby, jak kurczak świeży, kurczak rosołowy, poszczególne elementy z kurczaka oraz podroby. 

a.bartniak@extraswiecie.pl
REKLAMA

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors