W Osiu powstał nowy zakład przetwórstwa drobiu

W czerwcu rozpoczął działalność zakład rozbioru drobiu, uruchomiony przy Oddziale Sokołów S.A. w Osiu, czyli dawanych zakładach Gzella. Zdolności produkcyjne dotyczące podziału i pakowania tuszek drobiowych mają wynosić ok. 40 ton na dobę.
zaklad-sokolow-osie

Zakład w Osiu, wcześniej należący do firmy Gzella, w 2018 r. stał się częścią firmy Sokołów. Specjalnością były wyroby dojrzewające, surowe i wędzone, których głównych surowcem była wieprzowina. Teraz firma zamierza umacniać swoją pozycję w kolejnym segmencie. 

W czerwcu został otwarty nowy zakład przetwórstwa drobiu. Realizacja inwestycji rozpoczęła się październiku 2019 r. Przestrzeń zakładu drobiowego, na którą składa się dział rozbioru, pakowania i ekspedycji, to niemal 400 m kw.

Docelowo, przy funkcjonowaniu zakładu na dwie zmiany, pracować ma około 40 osób. Zdolności produkcyjne dotyczące podziału i pakowania tuszek drobiowych wynoszą około 40 ton na dobę.
Partner strategiczny działu Biznes

- Ta inwestycja ma dla nas ogromne znaczenie - mówi Dariusz Soszyński, dyrektor oddziału Sokołów w Osiu. - Dzięki niej, rozwijamy nasze moce produkcyjne w kolejnym obszarze, jakim jest przetwórstwo drobiu. Postawiliśmy na nowoczesne rozwiązania technologiczne, dzięki którym cały proces przebiega sprawnie i efektywnie. 

Linia rozbiorowa w nowo uruchomionym zakładzie została wyposażona w terminale wagowe z intuicyjnym interfejsem. To rozwiązanie, w połączeniu z całkowicie zintegrowanym systemem rozliczeniowym, pozwoliło w znacznym stopniu zautomatyzować cały proces.

W zakładzie zastosowano wysokowydajne systemy chłodnictwa oparte na agregatach chłodniczych Copeland i Bitzer o podwyższonej efektywności chłodniczej i optymalizacji wydatku energetycznego.
REKLAMA

Dzięki automatyzacji i zastosowanej technologii, czas od przyjęcia tuszki do wejścia na magazyn zapakowanych elementów z niej pozyskanych, wynosi nie więcej niż godzinę. Surowiec dostarczany do zakładu każdego dnia jest w tym samym dniu wprowadzany do dystrybucji w sieci Delikatesów Sokołów oraz Delikatesów Gzella. 

Uruchomienie rozbioru drobiu w zakładzie w Osiu pozwoliło na wprowadzenie na rynek marki Uczta Drób. Asortyment linii obejmuje takie wyroby, jak kurczak świeży, kurczak rosołowy, poszczególne elementy z kurczaka oraz podroby. 

a.bartniak@extraswiecie.pl
REKLAMA

Udostępnij
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Shit nie z tej ziemii. A

Shit nie z tej ziemii. A traktowanie Pań w sklepach po macoszemu to już przesada. Nie mają nic wczasowego czy świątecznych premii a produkcja wszystko. Wyjazdy integracyjne itd. Masakra. Shit nic więcej.

Nic tam nie kupuję. Bleeee

Nic tam nie kupuję. Bleeee

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors