Wymiana kuchni gazowej na indukcyjną oznacza zwykle wymianę garnków! Ta rewolucja wynika z systemu działania nowej kuchenki. Dobra wiadomość jest jednak taka, że na rynku znajdziemy sporo uniwersalnych naczyń, które sprawdzą się również na płytach innego rodzaju - gdybyśmy za jakiś czas znowu zdecydowali się na kuchenkę innego rodzaju. Warto jednak zaznaczyć, że gotowanie na indukcji ma mnóstwo zalet, a jedną z najważniejszych jest bezpieczeństwo. Nic dziwnego, że to coraz popularniejszy sposób przygotowywania potraw! Jak dobrać odpowiednie garnki? Podpowiadamy w tym artykule!
Dlaczego trzeba wymienić garnki, kupując kuchenkę indukcyjną?
Najpierw warto świadomość sobie, z czego wynika konieczność wymiany naczyń. Mając kuchenkę indukcyjną, potrzebujemy garnków z idealnie gładkim, ferromagnetycznym dnem. Łatwo sprawdzić, czy to faktycznie odpowiednie naczynia, przykładając do dnia magnes.
Zasada działania kuchenki indukcyjnej jest prosta: między płytą a garnkiem tworzy się pole magnetyczne, które wytwarza ciepło na dnie i ściankach naczynia. W ten sposób ogrzewana jest potrawa znajdująca się wewnątrz.
Kuchnie indukcyjne są chętnie wybierane ze względu na bezpieczeństwo - ogrzewa się garnek, nie płyta, nie ma więc mowy o przypadkowym oparzeniu. Kolejną ich zaletą jest łatwe utrzymanie ich w czystości w porównaniu z kuchenkami gazowo-elektrycznymi. Nic więc dziwnego, że producenci garnków wychodzą naprzeciw trendom w urządzaniu kuchni - szukając odpowiednich na indukcję naczyń, mamy w czym wybierać!
Jak wybrać garnki odpowiednie na kuchnię indukcyjną?
Pierwszą decyzją, jaką powinniśmy podjąć, jest określenie, czy wolimy kompletować zestaw naczyń samodzielnie, czy postawić na gotowe komplety. Ta pierwsza opcja da nam szansę dostosować wyposażenie kuchni do naszych preferencji kulinarnych i stylu życia. Za drugim rozwiązaniem przemawia oszczędność czasu - i często pieniędzy.
Zanim kupimy nowe garnki, dobrze przejrzeć te, które już mamy i zastanowić się, z których faktycznie korzystamy najczęściej. Nie ma sensu kupować sprzętów zajmujących przestrzeń do przechowywania, jeśli na co dzień ich nie używamy. Na ferromagnetyczne warto wymienić tylko takie naczynia, które przydają się nam na co dzień. Inne - możemy dokupować w kolejnych miesiącach.
Jakie garnki mamy do wyboru? Możemy postawić na trzy rodzaje naczyń:
- ze stali nierdzewnej;
- emaliowane;
- żeliwne.
Najważniejszą zasadą jest to, by ich średnica była mniejsza lub równa polu grzejnemu na naszej kuchni indukcyjnej - inaczej sprzęt może nie wykryć garnka.
Każdy z wymienionych rodzajów naczyń ma swoje zalety. Najpopularniejsze są garnki ze stali nierdzewnej. Zwykle są trwałe, uniwersalne, dobrze prezentujące się w praktycznie każdej kuchni. Są przy tym lekkie - zwłaszcza, jeśli porównamy je z garnkami żeliwnymi.
Te, mimo swojej wagi, są chętnie wybierane przez wszyskich, którym zależy na trwałości. Jeśli myślimy o wieloletniej inwestycji - to właściwy kierunek. Trzeba przy tym pamiętać, że tego typu naczynia muszą być odpowiednio pielęgnowane. Ich mocną stroną jest fakt, że długo utrzymują ciepło, a do tego - mogą być stosowane również w piekarniku!
W końcu - garnki emaliowane. W ich przypadku łatwo jest niskim kosztem skompletować zestaw naczyń o różnej pojemności. Bez większych przeszkód można przechowywać w takim garnku gotowe danie w lodówce.
Wybierając naczynia na kuchenkę indukcyjną, nie można pomijać innego rodzaju naczyń, jak brytfanny czy patelnie. To uniwersalne sprzęty, które pozwolą przygotować wiele potraw.
Przeglądając garnki w sklepie MediaMarkt, możemy zwrócić uwagę na dopracowane projekty i atrakcyjny design. Współcześnie producenci dbają o to, by naczynia dobrze prezentowały się w nowoczesnej kuchni. Dobrze więc przy wyborze również zwrócić uwagę na aspekt wizualny nowych garnków!
Komentarze (0)