Partner strategiczny działu Biznes
Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością, dlatego w czasie epidemii osoby tam pracujące oraz zarządcy powinni rygorystycznie przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego – wynika z rekomendacji opublikowanych na stronach Głównego Inspektora Sanitarnego.
Przepisy prawa żywnościowego nakładają na przedsiębiorców wymagania higieniczne, których celem jest zapobieganie zanieczyszczeniu mikrobiologicznemu żywności.
Dlatego sprzedający powinni m.in. używać rękawic, często myć ręce i stosować zasady bezpieczeństwa żywności, a osoby na targowisku powinny zachować odległość minimum 1,5 m. Szczegółowe informacje na temat zalecanych działań zapobiegających zagrożeniu epidemiologicznemu można uzyskać tutaj.
redakcja@extraswiecie.pl
źródło: Starostwo Powiatowe w Świeciu, Główny Inspektorat Sanitarny
Partner działu Biznes