Czego na Erasmusie nauczyli się uczniowie i nauczyciele z Nowego? [zdjęcia]

Blisko 20 uczniów Zespołu Szkół w Nowem szkoliło się w dużych hiszpańskich firmach logistycznych, informatycznych oraz w zakładzie fryzjerskim i restauracji. Staże branżowe odbywali także towarzyszący im nauczyciele.
Uczestnicy wyjazdu odbywali praktyki w Granadzie / Fot. nadesłane

W wyjeździe do Hiszpanii uczestniczyło 18 uczniów Zespołu Szkół w Nowem: dziewięciu logistyków, pięciu informatyków oraz dwóch fryzjerów i dwóch  kucharzy. Po stronie polskiej opiekę sprawowali nad nimi Piotr Kalinowski i Joanna Chmielecka.

W tym roku nie tylko uczniowie byli uczestnikami projektu, ale także nauczyciele, którzy odbyli staże branżowe. Uczniowie pracowali w dużych hiszpańskich firmach logistycznych, informatycznych oraz w zakładzie fryzjerskim i restauracji w samym centrum Granady.

Młodzi ludzie zapoznali się ze stanowiskami pracy, poznali przepisy BHP, organizowali swoje stanowiska pracy, obsługiwali różne urządzenia komputerowe, wykonywali powierzone im obowiązki, a co najważniejsze, współpracowali z hiszpańskimi kolegami i koleżankami.

Poza realizacją planu praktyk, biorący udział w wyjeździe realizowali program kulturowy poprzez zwiedzanie bogatej historycznie Granady i Malagi oraz uczestniczyli w przygotowaniach do wielkiego święta w Hiszpanii - Semana Santa, czyli Wielkiego Tygodnia.

Wśród najważniejszych punktów programu kulturowego znalazły się Park Nauk, Katedra, zwiedzanie Muzeum Jaskiń – Museo Cuevas del Sacromonte, Albaicine (najstarszej dzielnicy miasta) oraz Carmen de los Martines, gdzie uczestnicy mogli podziwiać różne rodzaje ogrodów: francuski, angielski, romantyczny teren z jeziorem.

Zwiedzili też nadmorskie miasteczko Nerja oraz jedną z najpiękniejszych białych wiosek na Costa del Sol, Frigiliana. Odwiedzili dom Picassa i Alcazabę w Maladze. Uczniowie brali też udział w pokazie tańca flamenco.

- Jednak chyba najbardziej utkwiła nam w pamięci wizyta w Alhambrze, warownym zespole pałacowym w Granadzie zbudowanym w latach 1232 – 1273 - mówi Joanna Chmielecka z Zespołu Szkół w Nowem. - Dzięki udziałowi w projekcie poznaliśmy kuchnię hiszpańską próbując typowych dla regionu Andaluzji dań i przekąsek – tapas, churros, gorącej czekolady, pionono czy paella.

Realizacja praktyk zagranicznych w ramach Erasmus + umożliwiła uczniom i nauczycielom połączenie wiedzy teoretycznej z praktyczną. Uczestnicy projektu nauczyli się systematyczności, odpowiedzialności, współpracy w międzynarodowym zespole, poznali nowe miejsca, ich kulturę, kuchnię, obyczaje, a co najważniejsze przełamali lęk przed komunikacją w języku obcym. Wyjazd był dla wszystkich żywą lekcją radzenia sobie ze strachem przed nowym, nieoczekiwanym i nieznanym.

- Wszyscy nasi uczniowie uzyskali bardzo wysokie oceny i pochwały od swoich pracodawców - podkreśla Joanna Chmielecka.

redakcja@extraswiecie.pl

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors