Otwarcie wystawy poświęconej kuchni kociewskiej [zdjęcia]

Wystawa fotograficzna "Kuchnia kociewska dla każdego" wieńczy kilkumiesięczny projekt poświęcony dziedzictwu kulinarnemu naszego regionu. Zdjęcia prezentowane w Izbie Regionalnej Ziemi Świeckiej to zapis tego, co działo się podczas warsztatów przybliżających smaki Kociewia.
wystawa-kociewie-czolo

Głównym punktem projektu, za którym stali pracownicy świeckiego starostwa oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Jeżewo, były warsztaty kulinarne.

- Pamiętam ile miałam obaw przed pierwszymi zajęciami - wspominała podczas piątkowego wernisażu Mirosława Gołyska z KGW Belno. - Przede wszystkim zastanawiałam się, czy kto w ogóle przyjdzie na te warsztaty. Potem trudno było mi uwierzyć w to, co się stało. W świetlicy mogącej pomieścić 60 osób zabrakło krzeseł.

Główną ideą tego wielopłaszczyznowego przedsięwzięcia jest ochrona przed zapomnieniem starych regionalnych przepisów. Oprócz zajęć, w czasie których można było nauczyć się robić: fefernuski, ślepego śledzia, szandar czy golce wydano też broszurę, w której zebrano 25 przepisów. To pierwsze takie wydawnictwo w naszym powiecie.

O tym jak istotne jest nasze dziedzictwo, którego integralną częścią jest kuchnia mówiły także starosta Barbara Studzińska oraz dr hab. Maria Pająkowska-Kensik, która napisała słowo wstępne do wspomnianej broszury "Kuchnia kociewska dla każdego".

Wystawę w Izbie Regionalnej Ziemi Świeckiej będzie można oglądać do 23 grudnia.

Projekt uzyskał wsparcie Lokalnej Grupy Działania "Gminy Powiatu Świeckiego" w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju.

a.bartniak@extraswiecie.pl

[vpg_picker:10954]        

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors