Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Świeciu był organizatorem wyjazdu szkoleniowego do Poznania.
Wzięło w nim udział ponad 50 mieszkanek powiatu świeckiego. Głównym celem było uczestnictwo w targach Smaki Regionów. Uczestniczki miały okazję zapoznać się z asortymentem wystawianym na targach.
Szczególną uwagę zwracały na wytwórców pochodzących z województwa kujawsko - pomorskiego.
A na targach swoje stoiska mieli m.in. producenci przetworów rybnych, octów i chrzanów, potraw z gęsiny oraz lokalne piwo z naszego regionu. Wśród stoisk można było między innymi znaleźć takie unikatowe produkty, jak czarny chleb, pierogi z czarnym czosnkiem, pasztet z suma, helskie anchois, a nawet czekoladę w puszkach.
W drugiej części wyjazdu szkoleniowego grupa uczestniczyła w pokazach kulinarnych dotyczących tajemnic związanych z wypiekiem rogali świętomarcińskich.
Pokaz dostarczył uczestniczkom nie tylko mnóstwo wiedzy, ale też dawki śmiechu, bo były one robione z dużą dawką humoru, przeplatanego gwarą poznańską.
Dodatkowo angażowały część uczestniczek we wspólne działania.
Ponadto uczestnicy mieli możliwość posmakowania tradycyjnych dań, takich jak zupa ślepe ryby i pyra z gzikiem.
Zobacz poniżej galerię zdjęć.
Komentarze (0)