Podczas warsztatów w Bukowcu panie w kilkuosobowych zespołach przygotowywały tradycyjne potrawy wielkanocne. Wśród nich znalazło się między innymi kilka rodzajów faszerowanych jajek oraz sałatki, oczywiście z jajkami w roli głównej.
Były również drożdżowe zające, kokosowe babeczki i babka gotowana. Nie zabrakło też tradycyjnego żurku, pieczonego pasztetu i schabu w chrzanowym sosie.
Dodatkowo wszystkie potrawy ozdobiono wiosennymi dekoracjami.
Jeden z zespołów barwił jajka i wydmuszki za pomocą tradycyjnych, naturalnych metod. Jak się okazało, świetnie w roli barwnika sprawdza się wywar z czerwonej kapusty.
Organizatorem Wielkanocnych Warsztatów Kulinarnych w Bukowcu był Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Świeciu przy współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich w Bukowcu.
Inicjatorką warsztatów była Magdalena Potulska z PZDR w Świeciu.
Zobacz poniżej galerię zdjęć.
redakcja@extraswiecie.pl
Nasze polskie Kobietki
Nasze polskie Kobietki