Co za pyszności! Gospodynie przygotowały wielkanocne przysmaki [zdjęcia]

Panie z kilku Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie powiatu świeckiego wzięły udział w Wielkanocnych Warsztatach Kulinarnych, które zorganizowano w Bukowcu.

warsztaty1

Podczas warsztatów w Bukowcu panie w kilkuosobowych zespołach przygotowywały tradycyjne potrawy wielkanocne. Wśród nich znalazło się między innymi kilka rodzajów faszerowanych jajek oraz sałatki, oczywiście z jajkami w roli głównej.

Były również drożdżowe zające, kokosowe babeczki i babka gotowana. Nie zabrakło też tradycyjnego żurku, pieczonego pasztetu i schabu w chrzanowym sosie.

Dodatkowo wszystkie potrawy ozdobiono wiosennymi dekoracjami.

Jeden z zespołów barwił jajka i wydmuszki za pomocą tradycyjnych, naturalnych metod. Jak się okazało, świetnie w roli barwnika sprawdza się wywar z czerwonej kapusty.

Organizatorem Wielkanocnych Warsztatów Kulinarnych w Bukowcu był Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Świeciu przy współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich w Bukowcu.

Inicjatorką warsztatów była Magdalena Potulska z PZDR w Świeciu.

Zobacz poniżej galerię zdjęć.

redakcja@extraswiecie.pl

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors