Podczas warsztatów w Zalesiu Królewskim koło Świekatowa za produkty posłużyły między innymi owoce i warzywa charakterystyczne dla jesieni.
Uczestniczki podzieliły się na kilka grup i przygotowywały potrawy zaproponowane przez prowadzącą szkolenie pracownicę Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu.
Dużym zaskoczeniem była tradycyjna kociewska zupa brukwianka na kaczynie.
- Nigdy takiej nie jadłam. Jest pyszna. Na pewno zacznę robić ją w domu – zachwala jedna z uczestniczek.
Furorę zrobiły też dyniowe placuszki, zapiekanka ziemniaczana czy nadziewany kabaczek. Na osłodę był ryż z prażonymi jabłkami z cynamonem i ciasto z orzechami.
Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw.
- Dla nas to były pierwsze tego typu warsztaty, ale już wiemy, że nie ostatnie – mówi Justyna Tarkowska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Zalesianki w Zalesiu Królewskim. - Już jesteśmy umówione na kolejne, ale oczywiście z innej tematyki. Wspólne gotowanie sprawiło wiele radości i frajdy, ale też zintegrowało panie. Okazało się, że dobrze nam znane owoce i warzywa mogą być zastosowane w całkiem inny, mniej znany sposób - zaznacza Justyna Tarkowska.
Zobacz poniżej galerię zdjęć.
Super