Kuszące zapachy i regionalne przysmaki. Trwa Festiwal Smaku w Grucznie [zdjęcia]

Dziś rozpoczął się Festiwal Smaku w Grucznie. To gratka dla tych, którzy cenią sobie wędliny, sery czy nalewki, wyrabiane przez małych, lokalnych producentów.
Jak zawsze, na festiwalu nie brakowało znakomitych wędlin / Fot. Marek Wojciekiewicz

Nad łąkami przy zabytkowym młynie w Grucznie unosi się zapach gotowych potraw, pachną też oferowane składniki do ich przygotowania, a reszty dopełniają stoiska rękodzielników.

Każdego roku wiele emocji wywołują ceny, ale – jak tłumaczą zarówno sprzedawcy, jak i wielu kupujących - za jakość trzeba płacić.

Przyjrzeliśmy się niektórym z nich.

Za 100 g sera koziego trzeba było zapłacić 18 zł. Tańszy o 7 zł jest ser z Kaszub. Kilogram miodu rzepakowego kosztuje co najmniej 40 zł.

Za małą puszkę kiszonych śledzi trzeba wysupłać 30 zł, a za duży bochen pachnącego chleba 20 zł. Na niezmiennie wysokim poziomie utrzymują się wyroby z mięsa. Wszystkie zakupowe szaleństwa, jak zawsze, łagodzi muzyka płynąca z festiwalowej estrady. W niedzielę drugi dzień Festiwalu Smaku w Grucznie. Początek o godz. 10.00, zakończenie o 17.00.

Zobacz poniżej galerię zdjęć.

redakcja@extraswiecie.pl

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors