W minioną niedzielę w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie, w ramach targów "Lato na Wsi 2025", odbyła się 24. edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur.
Swoje produkty do konkursu mogły zgłosić koła gospodyń, rolnicy, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny, restauratorzy, gospodarstwa agroturystyczne, a nawet szkoły gastronomiczne oraz wszyscy pasjonatów kuchni tradycyjnej i regionalnej.
W tym roku w konkursie aż sześć produktów pochodziło z powiatu świeckiego. Komisja konkursowa zdecydowała się nagrodzić dwa z nich.
Doceniono twaróg długo dojrzewający produkowany przez Barbarę i Janusza Adamczyków z Kosowa (gmina Świecie). Małżeństwo prowadzi rolniczy handel detaliczny oparty na produkcji wyrobów na bazie produktów mlecznych, takich jak sery, masło, czy maślanka.
Drugim produktem jest kiełbasa polska surowa wędzona wytwarzana przez Agnieszkę i Waldemara Szczygielskich z Tuszyn (gmina Świekatowo), którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny oparty na wyroby z przetworów mięsnych. Państwo Szczygielscy z sukcesem zadebiutowali na konkursie w Minikowie.
- Artykuł partnera: Eurowizja 2025: Najważniejsze informacje i przewidywania na konkurs

To mam nadzieję że znajdą się w Berlinie Styczniu 2026 r na Grüne Woche Urząd marszałka powinien pokryć wszelkie koszta