Salmonella w kiełbasie i mięsie z zakładów Kier z Jastrzębia!

Obecność bakterii stwierdzono w surowej metce łososiowej i mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej produkowanej w Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego Kier w Jastrzębiu (gmina Drzycim).

ostrzezenie1

Publiczne ostrzeżenie w tej sprawie wydał 22 marca Główny Inspektorat Sanitarny. O wynikach badań poinformował GIS Główny Lekarz Weterynarii.

Podjęto decyzję o wycofaniu kwestionowanych partii produktów z obrotu. Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.
REKLAMA

Na stronie firmy Kier pojawił się komunikat następującej treści:

Szanowni Państwo,
informujemy o naszej decyzji wycofania z rynku partii Metki Łososiowej o numerze partii 72 z terminem przydatności do spożycia 27.03.2019 r, Metki Łososiowej MAP o numerze partii 72 z terminem przydatności do spożycia 03.04.2019 i Mięsa garmażeryjnego o numerze partii 72 z terminem przydatności do spożycia 24.03.2019 r, w związku z podejrzeniem niezgodności mikrobiologicznej.
REKLAMA

Do Państwa dyspozycji została uruchomiona infolinia: +48 509 656 328, w dni robocze od 7:00 do 15:00.

Firma P.W. KIER przeprasza za zaistniałe niedogodności, jednocześnie informując, że zakupione produkty mogą Państwo zwrócić w miejscu zakupu. Podstawą zwrotu będzie etykieta produktu z wymienionym powyżej numerem partii (72), bez konieczności okazania dowodu zakupu.

a.pudrzynski@extraswiecie.pl
REKLAMA

Otworzy się w nowym oknie

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors