W okolicach młyna w Grucznie zapachniało dobrym jedzeniem. Trwa Festiwal Smaku [zdjęcia]

To już 17. edycja Festiwalu Smaku w Grucznie, który dziś potrwa do zmierzchu.
Na festiwalu można kupić m.in. sery. Chętnych nie brakowało / Fot. Marek Wojciekiewicz

Pierwszy dzień Festiwalu Smaku rozpoczął się o godz. 10.00 (w niedzielę będzie trwał w godz. 10.00-17.00). Czasu jest dość, aby zapoznać się z ofertą ponad stu wystawców.

Wielu z nich częstuje festiwalowych gości próbkami swoich wyrobów. To pozwala na przemyślane decyzje kupujących.

Podobnie jak w latach ubiegłych, wiele emocji wywołują ceny oferowanych przysmaków.

Na przykład za kilogram udźca baraniego wędzonego w ciepłym dymie trzeba zapłacić 150 zł. Tańsza jest za to kiełbasa z jelenia kosztująca 85 zł. Na zakup kilograma sera z zieloną pleśnią trzeba wydać 149 zł.

W tym zestawieniu najlepiej wypada kultowy już paprykarz szczeciński. Za niewielki słoiczek zapłacimy 20 zł.

W sobotę, podczas festiwalowej gali, poznamy tegorocznych zwycięzców Międzynarodowego Turnieju Nalewek oraz konkursów na Miód Roku i Smak Roku.

redakcja@extraswiecie.pl

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors