Wielkie darcie w Chrystkowie. Co działo się w zabytkowej chacie i wokół niej? [zdjęcia]

Dym unoszący się z komina chaty w Chrystkowie pod Świeciem to znak, że duch budowli z 1770 r. wciąż inspiruje. Tym razem organizatorzy Festiwalu Smaku w Grucznie zaprosili na pokaz darcia gęsiego pierza.

chrystkowo

REKLAMA

Oddzielanie z nich puchu, to praca żmudna, ale dająca niezwykłą okazję, by porozmawiać na najprzeróżniejsze tematy. Dawniej takie kilkudniowe darcie pierza kończyło się mocno zakrapianym poczęstunkiem, który stanowił formę zapłaty za ten trud. 

Tak było także podczas sobotniego pokazu w Chrystkowie. Kiedy panie cierpliwie skubały biały puch, zaproszeni wybitni kucharze przygotowywali poczęstunek.

Tym razem daniem głównym była jagnięcina po ormiańsku, przyrządzona przez  Khachatryana  Armenaka, Ormianina mieszkającego pod Grudziądzem. Zachętą do pracy były też serwowane naparstki nalewek, wędzony jesiotr i kilka innych potraw przyrządzanych specjalnie na tę okazję.

redakcja@extraswiecie.pl
REKLAMA

REKLAMA

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors