Spacer z owcami i potrawy z baraniny w Grucznie

W sobotę 9 listopada w Grucznie odbędzie się ósmy Dolnonadwiślański Redyk.
Ubiegłoroczny redyk w Grucznie / Fot. M&M

Redyk to tradycyjne, uroczyste zejście pasterzy ze stadami owiec z górskich hal. W wersji lokalnej wydarzenie ma formę symboliczną, w ramach którego na czele z bacą z Pienin Wojciechem Komperdą zaplanowano spacer krajobrazowy z owcami Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły po okolicznych pagórkowatych terenach.

Poniżej program redyku przy starym młynie w Grucznie:

  • 11.30 – przygotowanie potraw z baraniny, m.in. chaszłamy, zupy ormiańskiej, szaszłyków z młodej baraniny, młodej baraniny w kuchni tunezyjskiej i ukraińskiej
  • 12.30 – rozpoczęcie VIII Dolnonadwiślańskiego Redyku – spacer krajobrazowy z owcami, ok. 2,5 km
  • 16.00-18.00 – pokazy darcia pierza i młócenia cepem
  • od 18.00 Laboratorium Smaku

Udział w wydarzeniu jest odpłatny i wynosi 50 zł od osoby.

redakcja@extraswiecie.pl

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors