Laureatów Smaku Roku wyłoniono w kilku kategoriach.
Grand Prix:
- Oxymel ziołowy – eliksir życia, producent EkoAnka.
Przetwory owocowo-warzywne:
- I miejsce EkoAnka za ocet z tarniny premium;
- wyróżnienie: RHD Papierówka Iwona Wodzyńska za konfiturę z wiśni z pieprzem nepalskim.
Produkty innowacyjne:
- I miejsce Piotr Klepacz Celtyckie Smaki za czarny czosnek.
Potrawy:
- wyróżnienie dla Aleksandry Kowalskiej "Kowala" za pierogi z wołowiną.
Produkty mleczne:
- gospodarstwo rolne Emilia Witkowska za ser "Bosy Antek".
Przetwory z ryb:
- wyróżnienie Andrzej Zygadło za paprykarz.
Wędliny:
- I miejsce GS Pruszcz za szynkę z pieca;
- wyróżnienie: Błażej Mirota Pałac Ostromecko za zylc kociewski z wieprzowiny.
Oleje:
- I miejsce Michał Musiał za olej rydzowy.
Smak Regionu 2023
Wino białe Solaris z Winnicy przy Talerzyku.
Wyróżnienia:
- sernik Magdaleny Kostrzewskiej;
- kiełbasa wędzona W. Śledź Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek.
Miody:
- I miejsce miód lipowy Pasieka Rodzinna Wnuk&Bracia;
- wyróżnienie: miód lipowy Pasieka Michalscy.
W niedzielę 20 sierpnia Festiwal Smaku w Grucznie będzie trwał od godz. 10.00 do 17.00.
Mimo drożyzny były tłumy , jednak nie jest tak ludziom źle za PiSu bo masowo kupowali i jedli specjały na miejscu.
Biedny tam nie pojedzie, bo go nie stać?
Błąd w artykule nie ….Miody:
– I miejsce miód lipowy Pasieka Rodzinna Wnuk&Bracia; tylko Miody:
– I miejsce miód lipowy Pasieka Rodzinna Wnuk&Bacia;
Upał był i ludzi dużo . Parking drogi wszyscy podwórka otwierali byle zarobić . Świeży chlebek nawet był .