Connect with us

Czego szukasz?

Reklama
Reklama
Reklama

Styl życia

Palce lizać! Były zylc, ruchanki z fjutem i fefernuski [zdjęcia]

Z okazji Światowego Dnia Kociewia, przypadającego 10 lutego, zorganizowano warsztaty kulinarne, w których wzięło udział 18 kół gospodyń wiejskich z powiatu świeckiego.

Udostępnij
warsztatyczolo1

W Biechówku (gmina Drzycim), dzięki współpracy z Joanną Leszczyńską, przewodniczącą miejscowego koła gospodyń, zorganizowano warsztaty kulinarne potraw kociewskich. Wzięło w nich udział blisko 70 pań z 18 kół gospodyń wiejskich.

Na stołach zagościły tradycyjny chleb ze smalcem i skrzeczkami (skwarkami), zylc (galeretka wieprzowa), szandar (babka ziemiaczana) pieczony z boczkiem, grochowinki (chruściki) czy karbonady (kotlety schabowe). Nie mogło też zabraknąć słynnych ruchanek z fjutem z maślanki (placuszki drożdżowe ze słodkim syropem).

Jednak największym wyzwaniem było odpowiednie przygotowanie fefernusków (piernikowych ciasteczek) i bombonów (cukierków przypominających krówki). Pomogła w tym Krystyna Gierszewska, znawczyni kociewskiej kuchni i autorka książek kulinarnych.

Reklama
Reklama

Gościem honorowym warsztatów była Maria Pająkowska-Kensik ze Świecia, profesor Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, językoznawca i ekspert dziedzictwa kulturowego Kociewia. Pojawili sie też Marian Krywald, wójt gminy Drzycim i Przemysław Ossowski, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu.

Podczas warsztatów Fabryka Fajansu z Włocławka zaprezentowała ręcznie malowaną porcelanę inspirowaną haftem kociewskim.

Zadaniem jednego z zespołów było przygotowaniem stołu biesiadnego. Kiedy wszystkie potrawy były już przygotowanie, uczestnicy zasiedli do pięknie nakrytego stołu. Podczas degustacji był czas na wymianę doświadczeń i rozmowy. Na zakończenie spotkania padły deklaracje ze strony uczestniczek, że za rok chętnie spotkają się na kolejnych warsztatach kulinarnych potraw kociewskich.

Reklama
Reklama

Okazało się, że wiele potraw, choć tradycyjne, znane są tylko ze słyszenia, a i to nie zawsze. Wyjątkowej oprawy spotkaniu dodawał fakt, że większość uczestniczek była ubrana w stroje regionalne lub nawiązujące kolorystyką i motywami do stylistyki Kociewia.

Organizatorem i pomysłodawcą spotkania była Magdalena Potulska z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu.

Zobacz poniżej galerię zdjęć.

Reklama
Reklama

redakcja@extraswiecie.pl

W Biechówku (gmina Drzycim), dzięki współpracy z Joanną Leszczyńską, przewodniczącą miejscowego koła gospodyń, zorganizowano warsztaty kulinarne potraw kociewskich. Wzięło w nich udział blisko 70 pań z 18 kół gospodyń wiejskich.

Reklama
Reklama

Na stołach zagościły tradycyjny chleb ze smalcem i skrzeczkami (skwarkami), zylc (galeretka wieprzowa), szandar (babka ziemiaczana) pieczony z boczkiem, grochowinki (chruściki) czy karbonady (kotlety schabowe). Nie mogło też zabraknąć słynnych ruchanek z fjutem z maślanki (placuszki drożdżowe ze słodkim syropem).

Jednak największym wyzwaniem było odpowiednie przygotowanie fefernusków (piernikowych ciasteczek) i bombonów (cukierków przypominających krówki). Pomogła w tym Krystyna Gierszewska, znawczyni kociewskiej kuchni i autorka książek kulinarnych.

Gościem honorowym warsztatów była Maria Pająkowska-Kensik ze Świecia, profesor Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, językoznawca i ekspert dziedzictwa kulturowego Kociewia. Pojawili sie też Marian Krywald, wójt gminy Drzycim i Przemysław Ossowski, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu.

Reklama
Reklama

Podczas warsztatów Fabryka Fajansu z Włocławka zaprezentowała ręcznie malowaną porcelanę inspirowaną haftem kociewskim.

Zadaniem jednego z zespołów było przygotowaniem stołu biesiadnego. Kiedy wszystkie potrawy były już przygotowanie, uczestnicy zasiedli do pięknie nakrytego stołu. Podczas degustacji był czas na wymianę doświadczeń i rozmowy. Na zakończenie spotkania padły deklaracje ze strony uczestniczek, że za rok chętnie spotkają się na kolejnych warsztatach kulinarnych potraw kociewskich.

Okazało się, że wiele potraw, choć tradycyjne, znane są tylko ze słyszenia, a i to nie zawsze. Wyjątkowej oprawy spotkaniu dodawał fakt, że większość uczestniczek była ubrana w stroje regionalne lub nawiązujące kolorystyką i motywami do stylistyki Kociewia.

Reklama
Reklama

Organizatorem i pomysłodawcą spotkania była Magdalena Potulska z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu.

Zobacz poniżej galerię zdjęć.

redakcja@extraswiecie.pl

Udostępnij

Komentarze (0)

Reklama
Reklama

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Wiadomości

Andrzej Rek, prezes Świeckiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego z nieukrywanym zadowoleniem oprowadzał dziś gości po nowym budynku, który stanął przy ul. Chrobrego.

Wiadomości

Nasz Czytelnik nie mógł w pierwszej chwili uwierzyć w to, co zobaczył wewnątrz "rakiety" na niedawno otwartym, odnowionym placu zabaw na osiedlu Marianki.

Wiadomości

Z okazji Dnia Edukacji Narodowej burmistrz Krzysztof Kułakowski nagrodził dyrektorów i nauczycieli z gminy Świecie. O przyznaniu nagród decydowało zaangażowanie w pracę wykraczające poza...

Styl życia

W sobotę Gruczno gościło smakoszy tradycyjnej kuchni podczas Targu Produktu Rodzimego.

Wideo

W sobotę Świeckie Stowarzyszenie Motocyklistów Wataha świętowało 10-lecie działalności.

Wiadomości

Na placu budowy mężczyzna stracił przytomność. Chłopak, skacząc do jeziora, uderzył głową w pomost i nie wypłynął na powierzchnię. Świecianin groził, że popełni samobójstwo....

Reklama
Reklama

Sport

Reprezentacja Polski U-15 zagra mecz w Świeciu. Młodzi kadrowicze podejmą reprezentację Czarnogóry. Dwa dni później zostanie rozegrane drugie międzynarodowe spotkanie.

Wiadomości

Czasopismo "Wspólnota", poświęcone sprawom samorządu terytorialnego, opublikowało kolejny ranking województw, powiatów, miast i gmin. Tym razem wzięto pod lupę wydatki na inwestycje. Sprawdziliśmy, jak...

Wiadomości

Społeczna Straż Rybacka w Laskowicach otrzymała nową łódź motorową. Będzie ona wykorzystywana nie tylko na jeziorze w Laskowicach, ale także na innych akwenach w...

Wiadomości

Dziś zmarł Mieczysław Pikuła. Przez 25 lat był wójtem gminy Jeżewo.

Wiadomości

Już po raz 7. przyznano Kryształowe Serca, które otrzymało 80 policjantów z komend miejskich i powiatowych policji oraz Oddziału Prewencji Policji w Bydgoszczy. W...

Wiadomości

Komenda Powiatowa Policji w Świeciu prowadzi postępowanie w sprawie śmierci kobiety.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Popularne

Wiadomości

Andrzej Rek, prezes Świeckiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego z nieukrywanym zadowoleniem oprowadzał dziś gości po nowym budynku, który stanął przy ul. Chrobrego.

Wiadomości

Na placu budowy mężczyzna stracił przytomność. Chłopak, skacząc do jeziora, uderzył głową w pomost i nie wypłynął na powierzchnię. Świecianin groził, że popełni samobójstwo....

Wiadomości

Dziś zmarł Mieczysław Pikuła. Przez 25 lat był wójtem gminy Jeżewo.

Wiadomości

Komenda Powiatowa Policji w Świeciu prowadzi postępowanie w sprawie śmierci kobiety.

Wiadomości

Komenda Powiatowa Policji w Świeciu zwraca się z prośbą o pomoc w identyfikacji mężczyzny przedstawionego na zdjęciach.

Reklama
Reklama
Reklama

Wideo

Wideo

W sobotę Świeckie Stowarzyszenie Motocyklistów Wataha świętowało 10-lecie działalności.

Wideo

W sobotę na stadionie w Przysiersku (gmina Bukowiec) w corocznych zawodach sportowo-pożarniczych rywalizowali druhowie i druhny z gmin Pruszcz, Świekatowo i Bukowiec.

Wideo

W sobotę w Kozłowie spotkali się najmłodsi i dorośli miłośnicy jazdy na rowerach.