Niewiele branลผ odczuwa skutki obostrzeล zwiฤ zanych z pandemiฤ rรณwnie mocno, co gastronomia i hotelarstwo. Nie moลผe byฤ inaczej, skoro od dลuลผszego czasu zamkniฤte sฤ wszystkie hotele i ogromna czฤลฤ restauracji. To trudny czas m.in. dla hotelu Vistula w ลwieciu.
W nieco lepszej sytuacji sฤ restauracje, ktรณre majฤ moลผliwoลฤ prowadzenia sprzedaลผy na wynos.
- Niestety, przychody nie pokrywajฤ
nawet wszystkich kosztรณw - ubolewa Ewelina Krzywdziลska, menedลผer restauracji Przystaล nad Wdฤ
w ลwieciu. - Nasze obroty spadลy o 68 proc. W ciฤ
gu dnia sprzedajemy od 15 do 30 obiadรณw. To naprawdฤ niewiele. Jaki moลผe byฤ zysk z dwudaniowego posiลku, ktรณry kosztuje 20 zล?
REKLAMA
Restauracje podobne do Przystani nad Wdฤ utrzymujฤ siฤ przede wszystkim ze styp, wesel, pierwszych komunii i innych imprez okolicznoลciowych. Bez tego skazane sฤ na wegetacjฤ.
- Tak reklamowana pomoc rzฤ dowa w praktyce realizowana jest bardzo kiepsko - twierdzi menedลผer Przystani nad Wdฤ . - Dopiero co potwierdzono umorzenie skลadek ZUS za listopad. Jak bฤdzie w kolejnych miesiฤ cach? Nie ma ลผadnego strumienia pieniฤdzy dla gastronomii, o ktรณrym mรณwi premier. Poza tym bardzo trudno speลniฤ niektรณre warunki kwalifikujฤ ce do otrzymania wsparcia.
Sลuchajฤ
c tych sลรณw, trudno uwierzyฤ, ลผe sฤ
tacy, ktรณrzy w zasadzie nie majฤ
ลผadnych powodรณw do narzekania. Takim przykลadem moลผe byฤ bar mleczny Niebo w Gฤbie w ลwieciu.
REKLAMA
- W zasadzie nie obserwujemy spadku obrotรณw - podkreลla z satysfakcjฤ Alicja Tadajewska, wลaลcicielka baru. - Codziennie dziฤkujฤ za to naszym klientom. Mam jednak ลwiadomoลฤ, ลผe zapewne by tak nie byลo, gdyby nie nasze starania o to, aby kaลผdego dnia byล rรณwnie dobry obiad - zaznacza. - To dowรณd na to, ลผe solidna praca obroni siฤ sama. Nawet w tak niesprzyjajฤ cych okolicznoลciach.
To, ลผe spadek przychodรณw jest niewielki, potwierdzajฤ teลผ inne ลwieckie bary mleczne.
Trzeba jednak zaznaczyฤ, ลผe bary mleczne zawsze sporฤ czฤลฤ obiadรณw sprzedawaลy na wynos. W przypadku restauracji koszty utrzymania sฤ wyลผsze, bo chodzi nie tylko o to, aby zyskaฤ uczucie sytoลci, ale teลผ pewnฤ celebracjฤ posiลku, ktรณrฤ stanowi wiele elementรณw. Poczฤ wszy od wystroju lokalu, a skoลczywszy na obsลudze kelnerskiej. Tego wszystkiego niestety nie da siฤ spakowaฤ do plastikowego pudeลka.
a.bartniak@extraswiecie.pl