W Biechówku (gmina Drzycim), dzięki współpracy z Joanną Leszczyńską, przewodniczącą miejscowego koła gospodyń, zorganizowano warsztaty kulinarne potraw kociewskich. Wzięło w nich udział blisko 70 pań z 18 kół gospodyń wiejskich.
Na stołach zagościły tradycyjny chleb ze smalcem i skrzeczkami (skwarkami), zylc (galeretka wieprzowa), szandar (babka ziemiaczana) pieczony z boczkiem, grochowinki (chruściki) czy karbonady (kotlety schabowe). Nie mogło też zabraknąć słynnych ruchanek z fjutem z maślanki (placuszki drożdżowe ze słodkim syropem).
Jednak największym wyzwaniem było odpowiednie przygotowanie fefernusków (piernikowych ciasteczek) i bombonów (cukierków przypominających krówki). Pomogła w tym Krystyna Gierszewska, znawczyni kociewskiej kuchni i autorka książek kulinarnych.
Gościem honorowym warsztatów była Maria Pająkowska-Kensik ze Świecia, profesor Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, językoznawca i ekspert dziedzictwa kulturowego Kociewia. Pojawili sie też Marian Krywald, wójt gminy Drzycim i Przemysław Ossowski, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu.
Podczas warsztatów Fabryka Fajansu z Włocławka zaprezentowała ręcznie malowaną porcelanę inspirowaną haftem kociewskim.
Zadaniem jednego z zespołów było przygotowaniem stołu biesiadnego. Kiedy wszystkie potrawy były już przygotowanie, uczestnicy zasiedli do pięknie nakrytego stołu. Podczas degustacji był czas na wymianę doświadczeń i rozmowy. Na zakończenie spotkania padły deklaracje ze strony uczestniczek, że za rok chętnie spotkają się na kolejnych warsztatach kulinarnych potraw kociewskich.
Okazało się, że wiele potraw, choć tradycyjne, znane są tylko ze słyszenia, a i to nie zawsze. Wyjątkowej oprawy spotkaniu dodawał fakt, że większość uczestniczek była ubrana w stroje regionalne lub nawiązujące kolorystyką i motywami do stylistyki Kociewia.
Organizatorem i pomysłodawcą spotkania była Magdalena Potulska z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu.
Zobacz poniżej galerię zdjęć.
redakcja@extraswiecie.pl
W Biechówku (gmina Drzycim), dzięki współpracy z Joanną Leszczyńską, przewodniczącą miejscowego koła gospodyń, zorganizowano warsztaty kulinarne potraw kociewskich. Wzięło w nich udział blisko 70 pań z 18 kół gospodyń wiejskich.
Na stołach zagościły tradycyjny chleb ze smalcem i skrzeczkami (skwarkami), zylc (galeretka wieprzowa), szandar (babka ziemiaczana) pieczony z boczkiem, grochowinki (chruściki) czy karbonady (kotlety schabowe). Nie mogło też zabraknąć słynnych ruchanek z fjutem z maślanki (placuszki drożdżowe ze słodkim syropem).
Jednak największym wyzwaniem było odpowiednie przygotowanie fefernusków (piernikowych ciasteczek) i bombonów (cukierków przypominających krówki). Pomogła w tym Krystyna Gierszewska, znawczyni kociewskiej kuchni i autorka książek kulinarnych.
Gościem honorowym warsztatów była Maria Pająkowska-Kensik ze Świecia, profesor Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, językoznawca i ekspert dziedzictwa kulturowego Kociewia. Pojawili sie też Marian Krywald, wójt gminy Drzycim i Przemysław Ossowski, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu.
Podczas warsztatów Fabryka Fajansu z Włocławka zaprezentowała ręcznie malowaną porcelanę inspirowaną haftem kociewskim.
Zadaniem jednego z zespołów było przygotowaniem stołu biesiadnego. Kiedy wszystkie potrawy były już przygotowanie, uczestnicy zasiedli do pięknie nakrytego stołu. Podczas degustacji był czas na wymianę doświadczeń i rozmowy. Na zakończenie spotkania padły deklaracje ze strony uczestniczek, że za rok chętnie spotkają się na kolejnych warsztatach kulinarnych potraw kociewskich.
Okazało się, że wiele potraw, choć tradycyjne, znane są tylko ze słyszenia, a i to nie zawsze. Wyjątkowej oprawy spotkaniu dodawał fakt, że większość uczestniczek była ubrana w stroje regionalne lub nawiązujące kolorystyką i motywami do stylistyki Kociewia.
Organizatorem i pomysłodawcą spotkania była Magdalena Potulska z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu.
Zobacz poniżej galerię zdjęć.
redakcja@extraswiecie.pl
Komentarze (0)