W trakcie Targu Produktu Rodzimego w Grucznie, który zapowiadaliśmy kilka dni temu w Extra Świecie, goście mieli okazję do kupienia m.in. specjalnie pakowanych tuszek różnych rodzajów mięsa.
W słoikach były wyroby z ryb i gęsiny. Można też było nabyć wędliny z gęsiny.
W lokalu Gruczniak, gdzie trwał targ, zorganizowano również warsztaty kreatywności kulinarnej, podczas których uczestnicy dowiedzieli się, jak dzielić tuszę baranią z przeznaczeniem na poszczególne potrawy.
Przy okazji omawiane były dania z jagnięciny przygotowywane przez Piotra Lenarta, kuchmistrza szlaku Niech Cię Zakole i Błażeja Mirotę, szefa kuchni w Pałacu Ostromecko.
Warsztaty zakończyły się biesiadą, w trakcie której można było posmakować przygotowanych potraw.
Impreza odbyła się po raz pierwszy i miała kameralny charakter. Wyroby z jagnięcego to wciąć trudny temat, dosłownie i w przenośni. W odczarowaniu mitów na ten temat mają służyć właśnie tego typu spotkania i warsztaty.
A już w najbliższy wtorek będą szkolić się młodzi kucharze i uczniowie szkół o profilu gastronomicznym, m.in. ze Świecia.
Zobacz poniżej galerię zdjęć.
Niby kameralnie, niby pierwszy raz, a ludzie więcej niż na Festiwalu POSmaku.
Czy od „zajadania się” dostali zajadów?
Koszerne żarcie??? Krew spuszczono do zera???? Ciekawa tradycja
To u tych od Krajana z tradycją
Gruczniak =Krajan