Co z mięsem i metką z Kiera, w których wykryto salmonellę?

Partie wyrobów, w których znajdowały się pałeczki salmonelli, zostały wycofane z obrotu.

21205720_s

Obecność bakterii stwierdzono w surowej metce łososiowej i mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej produkowanej w Zakładach Mięsnych Kier z Jastrzębia (gmina Drzycim). Publiczne ostrzeżenie w tej sprawie wydał 22 marca Główny Inspektorat Sanitarny.
REKLAMA

Podjęto decyzję o wycofaniu kwestionowanych partii produktów z obrotu. Ponadto powiatowy lekarz weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

Klienci nie mają już podstaw do niepokoju. Jak informuje Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Świeciu, wyroby, w których wykryto salmonellę, wycofano z obrotu (producent zabrał je z hurtowni i sklepów, a klienci mogli je zwrócić w miejscu zakupu). Poza tym liczba bakterii była na tyle mała, że nawet jeśli ktoś zjadł mięso lub metkę, w których występowały, to nie zagraża to jego zdrowiu.

redakcja@extraswiecie.pl
REKLAMA

Otworzy się w nowym oknieOtworzy się w nowym oknieOtworzy się w nowym oknie

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors