Obecność bakterii stwierdzono w surowej metce łososiowej i mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej produkowanej w Zakładach Mięsnych Kier z Jastrzębia (gmina Drzycim). Publiczne ostrzeżenie w tej sprawie wydał 22 marca Główny Inspektorat Sanitarny.
REKLAMA
Podjęto decyzję o wycofaniu kwestionowanych partii produktów z obrotu. Ponadto powiatowy lekarz weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.
Klienci nie mają już podstaw do niepokoju. Jak informuje Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Świeciu, wyroby, w których wykryto salmonellę, wycofano z obrotu (producent zabrał je z hurtowni i sklepów, a klienci mogli je zwrócić w miejscu zakupu). Poza tym liczba bakterii była na tyle mała, że nawet jeśli ktoś zjadł mięso lub metkę, w których występowały, to nie zagraża to jego zdrowiu.
redakcja@extraswiecie.pl
REKLAMA
Otworzy się w nowym oknieOtworzy się w nowym oknieOtworzy się w nowym oknie

jeno troszkie przes…o
jeno troszkie przes…o
Gdyby kupowali od Polskich
Gdyby kupowali od Polskich rolników to by nie było salmonelli
Zapomnieliście nadmienić, że
Zapomnieliście nadmienić, że to sam producent wykrył i powiadomił o sprawie …