Kiedyś Gzella, teraz Sokołów. Szef zakładów mięsnych: Inwestujemy w Osiu 45 mln i zwiększamy zatrudnienie

Trzy lata temu Mirosław Gzella sprzedał zakłady mięsne w Osiu spółce Sokołów. Obecny właściciel przeprowadza właśnie szeroko zakrojone inwestycje.

dariusz_soszynski

REKLAMA

Z małego zakładu wędliniarskiego założonego przez Mirosława Gzellę w połowie lat 80., powstała jedna z najnowocześniejszych firm tej branży w kraju. Po ponad 30 latach uznał on jednak, że to właściwy moment, aby sprzedać ją dużo większemu konkurentowi. Transakcję sfinalizowano w 2018 r.

- Nasz zakład produkcyjny w Osiu nieustannie się rozwija. Obecnie realizujemy kolejną rozbudowę o powierzchni prawie 6 tys. m kw. – wyjaśnia Dariusz Soszyński, dyrektor zakładu Sokołów S.A. w Osiu.

W nowo powstałej części będą się mieściły działy ekspedycji i pakowania wędlin.

- Obydwa wydziały zostaną wyposażone w najnowsze rozwiązania techniczne i informatyczne dostępne na rynku. Większość procesów będzie w pełni zautomatyzowana – zapowiada dyrektor.
REKLAMA

Na piętrach nad ekspedycją będzie część administracyjno-socjalna z biurami, szatniami i całą infrastrukturą, niezbędną do obsługi zakładu. Powstaną też parkingi dla samochodów ciężarowych i osobowych.

Wartość aktualnych przedsięwzięć wynosi około 40 mln zł. Przewidywany termin zakończenia prac to koniec października.

- Realizowane inwestycje istotnie wpłyną na zwiększenie zdolności produkcyjnych. Naszym celem jest, by stały się one narzędziem poprawiającym konkurencyjność. Zakład planuje również wzrost zatrudnienia o około 10 proc., czyli o 30-50 osób. Warto dodać, że nasza firma jest jednym z największych pracodawców w regionie, gwarantującym stabilność i dobre warunki pracy – przekonuje Dariusz Soszyński.
REKLAMA

Dyrektor zwraca uwagę, że aktywność inwestycyjna Sokołowa w zakładzie w Osiu nie ogranicza się wyłącznie do rozbudowy zakładu mięsnego. W połowie ubiegłego roku spółka uruchomiła linię rozbioru drobiu w drugim obiekcie przy ul. Rynek 6.

Z kolei w pierwszym kwartale tego roku oddano do użytku dużą halę przygotowania kartonów przy wydziale pakowania mięsa, a także stację gazu ziemnego, stanowiącą dla spółki zaplecze energetyczne.

- Rozpoczęliśmy jeszcze jedną, bardzo istotną inwestycję w zakładzie w Osiu. Jest nią nowoczesna, biologiczna oczyszczalnia ścieków, która ma dwukrotnie zwiększyć wydajność dotychczasowych rozwiązań. Obiekt będzie ukończony do końca tego roku kosztem 5 mln zł – zapowiada szef filii Sokołowa w Osiu.
REKLAMA

To najważniejsze pozycje w budżecie inwestycyjnym zakładu, jednak nie jedyne.

- Praktycznie stale inwestujemy w nowoczesny park maszynowy, bezpieczeństwo pracy i systemy kontroli zużycia energii, wody itp. Wszystkie inwestycje i innowacyjne rozwiązania mają służyć ograniczaniu zużycia zasobów naturalnych oraz zmniejszeniu wpływu na środowisko naturalne – twierdzi Dariusz Soszyński.

Zakład Sokołów S.A. w Osiu poszerza swój asortyment produkcyjny o kolejne wyroby. Jednym z nich są wędliny „Z Kociewskiej Wędzarni”, wytwarzane z wyselekcjonowanego surowca, doprawione wyłącznie naturalnymi przyprawami i wędzone naturalnym dymem bukowym, w specjalnej komorze wędzarniczej.
REKLAMA

- Innowacyjność tej linii to również wyjątkowy sposób pakowania. Na żadnym z etapów nie używamy opakowań foliowych – zwraca uwagę dyrektor. 

Stosowane są wyłącznie opakowania papierowe, przyjazne środowisku.

- Krótki proces dystrybucji wymaga do nas wyjątkowej sprawności logistycznej. Wyroby dziś wyprodukowane, tego samego dnia trafiają do transportu - tak, aby we wczesnych godzinach porannych były już dostępne dla klientów w naszych delikatesach mięsnych – wyjaśnia Dariusz Soszyński.

a.pudrzynski@extraswiecie.pl
REKLAMA

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors