Powodem sobotniego spotkania w Drzycimiu był pokaz kulinarny Live Cooking Show.
Jak na kulinarne show przystało, był on połączony z degustacją potraw przygotowanych z dodatkiem sosu sojowego firmy Kikkoman, stworzonego ponad trzysta lat temu w oparciu tylko o cztery składniki: wodę, soję, pszenicę i sól.
Pokaz prowadził ambasador marki, chef Gerard Rytter z Warszawy.
Uczestniczki smakowały m.in. przystawkę w postaci pasty na bagietce. Była też zupa krem z kalafiora oraz kasza kuskus z warzywami na ciepło. Podczas pokazu panie mogły zadawać pytania kucharzowi.
Pytano między innymi o współczesne trendy w gastronomii oraz o to czym charakteryzuje się kuchnia fusion, czyli sposób przyrządzania posiłków poprzez łączenie tradycyjnych przepisów z różnych kuchni światowych lub regionalnych.
Przy okazji gospodynie z powiatu świeckiego dowiedziały się mnóstwa ciekawostek kulinarnych oraz wskazówek i rad na przygotowanie tanich, szybkich i smacznych dań.
Przedstawiciele marki zadawali też pytania uczestniczkom. Panie, które znały poprawne odpowiedzi, zostały obdarowane nagrodami.
Organizatorem pokazu był Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Świeciu przy pomocy Koła Gospodyń Wiejskich w Biechówku i gminy Drzycim.
Zobacz poniżej galerię zdjęć.