W niedzielę w Minikowie podczas targów "Lato na wsi" przeprowadzono regionalny etap konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionu (o udziale w targach kół gospodyń z powiatu świeckiego przeczytasz w artykule poniżej).
Głównym celem konkursu jest docenienie regionalnych produktów. Czasami już nieco zapominanych, a przez lata wytwarzanych w taki sam, tradycyjny sposób. Często w oparciu o naturalne składniki i surowce.
W konkursie uczestniczyli także, i to z sukcesami, przedstawiciele powiatu świeckiego.
Piwo Gruczniak (właścicielem marki jest firma z Gruczna w gminie Świecie), zdobyło aż dwie nagrody. Pierwszą został uhonorowany Gruczniak Pils. Natomiast Gruczniak Nocą otrzymał nominację do prestiżowej nagrody Perła Regionu.
Finał tego konkursu zaplanowano na przełom września i października podczas uroczystej gali w trakcie targów Smaki Regionów na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
- Nie ma co ukrywać, że to dla całego zespołu Gruczniaka ogromna radość i duma - przyznaje Szymon Górski, właściciel marki Gruczniak. - Nagrody są bardzo ważne, bo dowodzą, że nasze produkty są prawdziwie regionalne, dobre i wykazują się wysokimi walorami smakowymi. Natomiast nominacja na Perłę Regionu już sama w sobie jest nagrodą i docenieniem tego, co dobre i wartościowe - zaznacza Szymon Górski.
Warto dodać, że Gruczniak w ubiegłym roku zdobył prestiżową nagrodę Perła za piwo jasne pełne za prostotę i klasykę w smaku.
Drugim laureatem została Nadwiślańska Chata w Luszkowie (gmina Pruszcz), która na konkurs wystawiła syrop z czarnej porzeczki, pasztetową domową i cukierki krówki.
Właśnie ten ostatni produkt szczególnie przypadł do gustu konkursowej komisji, która przyznała krówkom z Luszkowa wyróżnienie.
Nadwiślańska Chata ma w swojej ofercie nie tylko klasyczne krówki, ale również z naturalnymi dodatkami, takimi jak orzechy laskowe, a nawet bez cukru, ale za to z syropem z buraka cukrowego.
- Ogromnie się cieszymy z tej nagrody. Krówki są jednym z naszych wiodących produktów, z którym jesteśmy bardzo kojarzeni. To docenienie naszej tradycyjnej kuchni i dawnych metod, według których przygotowujemy wszystkie nasze produkty - mówi Zdzisław Brzykcy, właściciel Nadwiślańskiej Chaty w Luszkowie.
Głównym organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Kujawsko - Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Konkurs odbywa się pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
Komisja konkursowa ocenia krówki z Luszkowa i piwo Gruczniak
Wyniki konkursu już znane, można się zrelaksować
Zdzisław Brzykcy z wyróżnieniem dla krówek z Nadwiślańskiej Chaty
redakcja@extraswiecie.pl