Wielu nie wyobraża sobie świętowania Wielkanocy bez tradycyjnej święconki [zdjęcia]

Święcenie pokarmów to jeden z najbardziej rozpowszechnionych obyczajów wielkanocnych. W większości kościołów odbywa się ono głównie przed południem.

w-czolo-1

Wielka Sobota to dla chrześcijan czas oczekiwania na ponowne nadejście Jezusa Chrystusa. Tego dnia katolicy przychodzą do kościoła, aby kapłan pobłogosławił pokarmy na stół wielkanocny.

Niedzielnego śniadania bez święconki nie wyobrażają sobie nawet ci, którzy rzadko pokazują się w kościele. Jednak, jak podkreślają duchowni, zwyczaj błogosławienia pokarmów jest drugorzędnym obrzędem. Znacznie ważniejsza jest obecność w kościele i udział w nabożeństwach. 

Święcenie pokarmów ma swoją tradycję w Polsce od kilku wieków. Jednak w zachodnich regionach Polski święconka była praktycznie nieznana mieszkańcom aż do 1945 r.

Aż trudno w to uwierzyć, ale na Śląsku zwyczaj święcenia pokarmów pojawił się dopiero pół wieku temu.

a.bartniak@extraswiecie.pl

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors