Święconka wprawdzie nie jest najważniejsza, ale bez niej trudno wyobrazić sobie Wielkanoc [wideo]

Święcenie pokarmów jest jednym z najmocniej zakorzenionych w naszej kulturze zwyczajów wielkanocnych. W większości kościołów odbywa się ono głównie przed południem. Wielu wybiera się wtedy do świątyni całymi rodzinami, tak jak w parafii pod wezwaniem św. Józefa w Świeciu.

Wielka Sobota to dla chrześcijan czas oczekiwania na ponowne przyjście Jezusa Chrystusa. Tego dnia katolicy przychodzą do kościoła, aby kapłan pobłogosławił pokarmy na stół wielkanocny.

Jednak, jak podkreślają duchowni, zwyczaj błogosławienia pokarmów jest drugorzędnym obrzędem. Znacznie ważniejsza jest spowiedź, obecność w kościele i udział w nabożeństwach.

Święcenie pokarmów ma swoją tradycję w naszym kraju od wieków.

Jednak w zachodnich regionach Polski, należących wcześniej do Niemiec, gdzie przeważała ludność wyznania protestanckiego, święconka była praktycznie nieznana mieszkańcom aż do drugiej połowy lat 40. XX w.

Z kolei na Śląsku zwyczaj święcenia pokarmów pojawił się dopiero na przełomie lat 70. i 80.

a.bartniak@extraswiecie.pl

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors