W sobotnie popołudnie w Ośrodku Wypoczynkowym Delfin w Białym Borze koło Grudziądza zorganizowano pierwszy etap IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Bitwa Regionów. Konkursowi towarzyszył festyn z okazji rozpoczęcia lata.
Eliminacje organizowane są jednocześnie dla kilku sąsiadujących z sobą powiatów. W sobotniej kulinarnej rywalizacji wzięło udział 17 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów świeckiego, grudziądzkiego i chełmińskiego.
Powiat świecki reprezentowały koła gospodyń z miejscowości Białe (gmina Jeżewo), Biechówko (gmina Drzycim), Bzowo i Krusze (gmina Warlubie) oraz Pruszcz i pobliski Parlin.
Poszczególne koła gospodyń miały za zadanie przygotowanie potrawy regionalnej z wykorzystaniem przynajmniej jednego lokalnego produktu. Mamy powody do dumy, bo na finałowych miejscach znalazły się aż dwa KGW z powiatu świeckiego.
Pierwsze miejsce zdobyło koło gospodyń Kruszewianki ze wsi Krusze w gminie Warlubie za refkacze (kociewskie ziemniaczane kluseczki odsmażane na słoninie) z gulaszem i zasmażaną kapustą. Trzecie miejsce zajęły natomiast Parlinianki z Parlina w gminie Pruszcz za królika w sosie własnym.
W sierpniu Krusze będzie reprezentować powiat świecki w półfinale wojewódzkim.
Zobacz poniżej galerię zdjęć.
Komentarze (0)