Kuchnia fusion polega na łączeniu tradycyjnych przepisów z różnych krajów z potrawami danego regionu, w taki sposób, aby stworzyć zupełnie nowe danie.
Głównym celem konkursu na targach w Minikowie była promocja popularnych ziemniaków, ale przygotowanych w unikalny sposób, ukierunkowany na zdrową żywność i potrawy lekko strawne.
Z tym niełatwym zadaniem dobrze poradziło sobie Koło Gospodyń Wiejskich z Bzowa (gmina Warlubie). Gospodynie przygotowały bulwę kociewsko - francuską, która otrzymała wyróżnienie w konkursie.
- Po raz pierwszy brałyśmy udział w konkursie w Minikowie. Było to dla nas wspaniałe doświadczenie i możliwość poznania wielu ciekawych ludzi – przyznały członkinie koła gospodyń w Bzowie.
Z powiatu świeckiego w konkursie uczestniczyły również koło gospodyń w Białem (gmina Jeżewo) oraz Halina Jabłońska i Mariola Błędzka.
Zobacz poniżej zdjęcia.
KGB najlepsze
To My BRAWO