Wielka Sobota to dla chrześcijan czas oczekiwania na ponowne przyjście Jezusa Chrystusa. Tego dnia katolicy przychodzą do kościoła, aby ksiądz pobłogosławił pokarmy na stół wielkanocny.
Jednak, jak podkreślają duchowni, zwyczaj błogosławienia pokarmów jest drugorzędnym obrzędem. Znacznie ważniejsza jest spowiedź, obecność w kościele i udział w nabożeństwach.
Święcenie pokarmów ma swoją tradycję w naszym kraju od wieków.
Jednak w zachodnich regionach Polski, należących wcześniej do Niemiec, gdzie przeważała ludność wyznania protestanckiego, święconka była praktycznie nieznana mieszkańcom aż do do drugiej połowy lat 40. XX w.
Z kolei na Śląsku zwyczaj święcenia pokarmów pojawił się dopiero na przełomie lat 70. i 80.
Zobacz poniżej zdjęcia ze święcenia pokarmów w kościele św. Józefa w Świeciu.
a.bartniak@extraswiecie.pl
Komentarze (0)