Zmiana polityki prywatności

Drogi Użytkowniku,

Chcielibyśmy poinformować, że zaktualizowaliśmy naszą Politykę prywatności. W dokumencie tym wyjaśniamy w sposób przejrzysty i bezpośredni jakie informacje zbieramy i dlaczego to robimy.

Nowe zapisy w Polityce prywatności wynikają z konieczności dostosowania naszych działań oraz dokumentacji do nowych wymagań europejskiego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO), które będzie stosowane od 25 maja 2018 r.

Informujemy jednocześnie, że nie zmieniamy niczego w aktualnych ustawieniach ani sposobie przetwarzania danych. Ulepszamy natomiast opis naszych procedur i dokładniej wyjaśniamy, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe oraz jakie prawa przysługują naszym użytkownikom.

Zapraszamy Cię do zapoznania się ze zmienioną Polityką prywatności.

Close GDPR info

Extra Świecie

Imieniny obchodzą:

Jakub, Stefan, Zdzisław

W Tleniu jest pięknie i smacznie o każdej porze roku

Andrzej Bartniak
25 listopada, 19:28
Zastanawiacie się, gdzie by się wybrać na niedzielny obiad? Warto rozważyć wyjazd do Tlenia, gdzie zdrową kuchnią regionalną kusi restauracja Żółty Rower. Nie ma też lepszego miejsca, gdzie można się ogrzać po spacerze przy kubku gorącej herbaty.
Restauracja otwarta jest w godz. 12.00-21.00.
Fot. Andrzej Bartniak

Ośrodek i restauracja Żółty Rower przy ul. Bydgoskiej 9 w Tleniu, otwarte latem tego roku, szybko zyskują na popularności. To zasługa nie tylko pięknej okolicy, o walorach której chyba nikogo nie trzeba przekonywać, sympatycznej obsługi, ale chyba przede wszystkim smacznej kuchni.

Menu zmienia się wraz z porami roku. Obecny zestaw jesienno-zimowy dość znacząco różni się od tego, co oferowano klientom latem.

Do wyboru są cztery przystawki: tatar wołowy, babka ziemniaczana , pstrąg marynowany i sałatka z kozim serem. Co ciekawe, tatar podawany jest nie z jajkiem, jak dziejo się to zazwyczaj, a z majonezem jałowcowo-grzybowym. Innymi dodatkami są chrusty ziemniaczane, grzyby marynowane  i oczywiście cebula. To wszystko pokrywa mgiełka z pudru lubczykowego.

Na pierwsze danie Żółty Rower proponuje zupy: borowikową, krem z kapusty i czerninę na kaczce.

Warta uwagi jest ta ostatnia, choćby ze względu na fakt, że coraz trudniej znaleźć lokal, w którym można zjeść tę tradycyjną polską zupę. Zwłaszcza tak dobrą.

Jeśli chodzi o dania główne, do wyboru mamy: pierś z kurczaka z kaszą gryczaną, schab z ziemniaczanym puree, kapustą i musztardą francuską, pierogi ruskie  z sosem porowym i marynowaną dynią, makaron penne z sosem szpinakowym i regionalnym serem, kopytka tymiankowe z sosem grzybowym i pstrąg pieczony w całości z warzywami i grzybami.

- Staramy się korzystać przede wszystkim z produktów oferowanych przez lokalnych dostawców - podkreśla Wiktor Wielgus, szef kuchni w Żółtym Rowerze. - Promujemy też kuchnię regionalną, której istotnymi elementami są grzyby i ryby.

Z myślą o najmłodszych, których gusta kulinarne mogą się nico różnić, czekają makaron z sosem pomidorowym i pulpecikami drobiowymi albo waniliowe pierogi leniwe z sosem owocowym   

Jeśli ktoś jeszcze znajdzie siłę na deser, kuchnia oferuje brownie z sosem śliwkowym i sernik z gruszką i karmelem.

a [dot] bartniakatextraswiecie [dot] pl