W warsztatach kuchni kociewskiej w Wiągu (gmina Świecie) wzięły udział panie z 14 Kół Gospodyń Wiejskich oraz gospodarstw agroturystycznych, współpracujących z Powiatowym Zespołem Doradztwa Rolniczego w Świeciu.
Gościły też m.in. prof. Maria Pająkowska-Kensik, specjalistka od Kociewia, Barbara Studzińska, starosta świecki i Izabela Chudzyńska, antropolog jedzenia. Warsztaty rozpoczęto wysłuchaniem hymnu kociewskiego.
Uczestniczki podzieliły się na grupy, które wybierały sobie potrawę do przygotowania. Ich nazwy napisane były w gwarze kociewskiej, co przysporzyło nieco zamieszania, ale też śmiechu.
Warsztaty organizowane były w tłusty czwartek, a więc nie mogło zabraknąć smażonych słodkości.
Na przywitanie czekały ciepłe pumelki (pączki), smażone przez panie z KGW w Wiągu. Natomiast uczestniczki przygotowywały grochowinki (chruściki), opónki zez glómzó (oponki z twarogiem) i ruchanki drożdżowe (racuchy).
Były też i inne potrawy, kiedyś bardzo popularne i często przygotowywane, obecnie mało znane.
Hitem okazała się szpajza (legumina) i szandar (babka ziemniaczana). Warsztaty zakończyła wspólna degustacja i wymiana doświadczeń.
Organizatorem warsztatów był Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Świeciu, a pomysłodawcą Magdalena Potulska, doradca ds. przedsiębiorczości.
Zobacz galerię zdjęć.
Komentarze (0)