Obchody Europejskiego Dnia Umiejętności Zawodowych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Świeciu miały sporo wspólnego z drzwiami otwartymi. Jednocześnie promowały naukę w technikach o profilach hotelarskim, logistycznym, ekonomicznym, reklamy oraz żywienia i usług gastronomicznych.
Szkolnictwo zawodowe wchodzi w fazę swojego renesansu. Dobry fach jest na miarę dyplomu wyższej uczelni, a często zapewnia znalezienie lepiej płatnej pracy niż po studiach. I właśnie tę zmianę myślenia stara się wykorzystać Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Świeciu.
Na specjalnie przygotowane pokazy zaproszono w środę uczniów ze szkoł podstawowych nr 1, 5 i 7 w Świeciu.
Gdy młodzi ludzie poznawali zalety, jakie może przynieść nauka w technikum, ich wychowawcy w tym czasie brali udział w spotkaniu poświęconym założeniom programu Erasmus. O tym, co może on zaoferować pedagogom opowiadali nauczyciele ZSP, którzy mieli okazję skorzystać ze szkoleń odbywających się na Malcie i w Hiszpanii.
Na wszystkich czekały słodkości, sałatka ziemniaczana i barszcz ukraiński, przygotowane przez uczniów ZSP.
Ważnym elementem obchodów była obecność pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Jeżewie. To jedno z najbardziej aktywnych kół w powiecie świeckim. W czasie smażenia, wielokrotnie nagradzanych ruchanek, opowiadały o korzyściach płynących z aktywności w ramach KGW. Zarówno dla nich samych, jak i dla społeczności, na rzecz której działają.
Inicjatorkami Europejskiego Dnia Umiejętności Zawodowych w ZSP były nauczycielki Ewa Joachimiak i Anna Mądry.
Galeria zdjęć poniżej.
a.bartniak@extraswiecie.pl
Komentarze (0)