W 1985 roku Mirosław Gzella pożegnał się z pracą w PSS społem i założył mały zakład wędliniarski w Osiu. Od tamtego czasu firma przekształciła się w spółkę Grupa Mięsna Gzella, dysponującą jednym z najnowocześniejszych zakładów tego typu w Europie. Możliwości produkcyjne wynoszą ponad 6 tys. ton mięsa miesięcznie, a do tego dochodzi również dobrze rozbudowane zaplecze logistyczne z flotą transportową oraz sieć sklepów działających pod nazwą Delikatesy Mięsne Gzella.
„Po 33 latach dynamicznej ekspansji, mając na uwadze dalszy wzrost i osiąganie nowych celów, podjęliśmy decyzję o konsolidacji z Grupą Sokołów” – informuje w piśmie zamieszczonym na stronie internetowej firmy Mirosław Gzella.
Sokołów należy do największych i najbardziej rozpoznawalnych marek tej branży w kraju. Spółka ma 7 zakładów produkcyjnych, 39 centrów dystrybucji i 51 własnych sklepów.
– Sokołów to inwestor branżowy dysponujący ogromnym doświadczeniem i najbardziej zaawansowanym know-how w branży. Dzięki pozyskaniu tak solidnego partnera jestem spokojny o to, że pracownicy będą mieli stabilne i atrakcyjne warunki pracy – powiedział portalowi Wiadomości Handlowe Mirosław Gzella.
Zanim dojdzie do transakcji, musi ona uzyskać pozytywną opinię Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
a.pudrzynski@extraswiecie.pl