Connect with us

Czego szukasz?

Biznes

Wiesław Dończyk: Najlepszy miód to taki prosto z pasieki. Zwracajmy uwagę na to, co kupujemy

- Jeśli kupujemy miód, to upewnijmy się, że pochodzi on z pewnego źródła, bo tylko taki może być naprawdę zdrowy - mówi Wiesław Dończyk, pszczelarz ze Świecia. - Niestety, nasz rynek coraz bardziej zalewany jest przez miody z Chin i innych krajów azjatyckich. Są wprawdzie tańsze od polskich, ale na tym ich zalety się kończą.

Udostępnij
Wiesław Dończyk w swojej pasiece / Fot. Andrzej Bartniak

Miód bywa nazywany eliksirem młodości. Wzmacnia naszą odporność, reguluje ciśnienie tętnicze, leczy wiele schorzeń. Łagodzi stres oraz zmęczenie. Pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie.

Nie sposób również nie wspomnieć o walorach smakowych. To fantastyczny dodatek do różnych potraw. Wielu używa go też do słodzenia herbaty zamiast cukru.

- Miód jest najsmaczniejszym lekarstwem pod warunkiem, że pochodzi z prawidłowo prowadzonej pasieki - przekonuje Wiesław Dończyk, pszczelarz ze Świecia. - Polskie miody mają doskonałe właściwości, ponieważ obowiązują u nas rygorystyczne przepisy. Co za tym idzie, są droższe od miodów z Chin.

Robiąc zakupy w markecie warto zwrócić uwagę na ceny miodów.

Te najatrakcyjniejsze cenowo zwykle zawierają informację, że jest to mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza niej.

Nie znajdziemy jednak informacji, w jakich proporcjach zmieszane są te miody i o jakie kraje spoza UE chodzi. Chociaż tego ostatniego, łatwo się domyśleć.

Związani z pszczelarstwem dobrze wiedzą,  że zwykle są to Chiny. Zawarte w tym miodzie obce pyłki mogą być źródłem uczuleń.

Podczas kontroli wykrywa się w nich także szkodliwe dla zdrowia antybiotyki (chloramfenikol), środki bakteriobójcze, a nawet ołów.

Co robić w takiej sytuacji? Rozwiązanie jest dość proste. Najlepiej poszukać lokalnej pasieki, która będzie gwarancją jakości.

Na szczęście w powiecie świeckim nie brakuje dobrych pszczelarzy, którzy działają na rynku od wielu lat.

- Miłością od pszczelarstwa zaraził mnie zmarły przed rokiem Eugeniusz Schmidt, znany pszczelarz w Przechowa - wspomina Wiesław Dończyk.

Najpierw przez wiele lat był jego klientem. Potem odważył się zrealizować swoje marzenie i założył własną pasiekę.

- Po 20 latach doczekałem się 80 uli. Moje pszczoły specjalizują się w miodzie wielokwiatowym, rzepakowym, spadziowym i oczywiście popularnym lipowy - wylicza pszczelarz ze Świecia.

Kupując miód warto zwrócić uwagę na jego konsystencję.

- Prawdziwy miód krystalizuje - podkreśla Wiesław Dończyk. - Dobre miody wiosenne, bez względu na to, czy są przechowywane w chłodnej piwnicy, czy w ciepłej kuchni, już po kilku dniach zaczynają ulegać krystalizacji.

Miód rzepakowy krystalizuje w przeciągu jednego tygodnia.

- Słomkowy kolor po skrystalizowaniu przechodzi w biel, która niedoświadczonym klientom kojarzy się ze smalcem - wyjaśnia pszczelarz.

Miód lipowy przechowywany w chłodnej piwnicy o temperaturze około 10-16 stopni C., krystalizuje po około 3-4 tygodniach. Jeśli po tym okresie kupujemy płynny miód, to oznacza, że jest "chrzczony", grzany albo źle przechowywany. 

- Tymczasem nie brakuje klientów poszukujących płynnych miodów - zwraca uwagę właściciel pasieki. - To wielki błąd. Najczęściej taki miód był podgrzewany i przez to stracił swoje dobroczynne właściwości.

a.bartniak@extraswiecie.pl

Udostępnij

Komentarze (0)

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Wiadomości

Policja sprawdza okoliczności nocnego pożaru volkswagena przy ulicy Żwirki i Wigury w Świeciu. Wiele wskazuje na to, że mogło to być podpalenie.

Wiadomości

Jeśli uchwała zostanie przyjęta, to w żadnym sklepie w gminie Świecie nie będzie można kupić alkoholu po godz. 22.00. O ograniczenie wnioskowali mieszkańcy.

Wiadomości

Tuż przed godz. 13.00 na drodze nr 240 koło Świecia doszło do zderzenia samochodu osobowego z dźwigiem. Dwie poszkodowane osoby zostały zabrane do szpitala.

Wiadomości

Niestety, tragiczny finał miały poszukiwania młodego mężczyzny, który w niedzielę wieczorem wybrał się z kolegą nad Jezioro Żurskie, aby popływać.

Reklama