Głównym punktem programu była wizyta na Międzynarodowych Targach Poznańskich Smaki Regionów. Uczestniczki miały okazję posmakować regionalnych potraw i produktów ze wszystkich zakątków naszego kraju.
Wśród wystawców można było znaleźć stoiska, które proponowały kulinarne nowinki. Jedną z nich na pewno była czekolada z bazylią, czosnkiem i suszonymi pomidorami czy chipsy z wodorostów.
Kolejnym punktem szkolenia była wizyta w Muzeum Pyry. Tu uczestniczki szkolenia dowiedziały się wielu ciekawostek związanych z uprawą i potrawami z ziemniaków. Okazało się również, że topinambur i batat, uznawane za odmiany ziemniaków, należą do całkiem innych grup uprawnych.
Ostatnim punktem wyjazdu był spacer po poznańskim rynku. Przy okazji udało się trafić na słynny pokaz trykających poznańskich koziołków. Jedna z najbardziej popularnych atrakcji Poznania jeszcze całkiem niedawno przez wiele tygodni była zepsuta, więc tym bardziej grupa miała wyjątkowe szczęście.
Wszyscy udali się też na tradycyjny obiad, oczywiście z pyrą w roli główniej.
Organizatorem wyjazdu szkoleniowego była doradczyni do spraw przedsiębiorczości z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu.
Zobacz poniżej galerię zdjęć.
Komentarze (0)