Co za pyszności! Gospodynie przygotowały wielkanocne przysmaki [zdjęcia]
Panie z kilku Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie powiatu świeckiego wzięły udział w Wielkanocnych Warsztatach Kulinarnych, które zorganizowano w Bukowcu.

Podczas warsztatów w Bukowcu panie w kilkuosobowych zespołach przygotowywały tradycyjne potrawy wielkanocne. Wśród nich znalazło się między innymi kilka rodzajów faszerowanych jajek oraz sałatki, oczywiście z jajkami w roli głównej.
Były również drożdżowe zające, kokosowe babeczki i babka gotowana. Nie zabrakło też tradycyjnego żurku, pieczonego pasztetu i schabu w chrzanowym sosie.
Dodatkowo wszystkie potrawy ozdobiono wiosennymi dekoracjami.
Jeden z zespołów barwił jajka i wydmuszki za pomocą tradycyjnych, naturalnych metod. Jak się okazało, świetnie w roli barwnika sprawdza się wywar z czerwonej kapusty.
Organizatorem Wielkanocnych Warsztatów Kulinarnych w Bukowcu był Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Świeciu przy współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich w Bukowcu.
Inicjatorką warsztatów była Magdalena Potulska z PZDR w Świeciu.
Zobacz poniżej galerię zdjęć.
Najczęściej czytane
-
Było uroczyście. Budynek z mieszkaniami dla seniorów już otwarty [zdjęcia]
-
Krzysztof Kruszyński zaczął biegać, gdy miał 53 lata. Wkrótce zaliczy setny maraton
-
Uwaga! Od 9 listopada utrudnienia na obwodnicy Świecia związane z budową drogi S5
-
Była gruntówka, będą asfalt i kostka. W gminie Jeżewo rusza przebudowa dróg
-
Korekty w projekcie budowy przedszkola i żłobka w Warlubiu. Co zmieniono?
Komentarze (1)
Nasze polskie Kobietki