Najgorzej sytuacja wyglądała na początku kwietnia, kiedy odnotowano 19 zachorowań. Potem liczba spadła do 8.
- Zakażeń jest coraz mniej i ogniska choroby udaje się wygaszać – uspokaja Marta Pióro, rzecznik Grupy Nowy Szpital.
Od 17 kwietnia odnotowano 2 zakażenia. Na oddziałach, gdzie wcześniej stwierdzono przypadki zakażeń bakterią Clostridium difficile, nikt już nie cierpi na biegunkę.
- Sytuację na bieżąco monitoruje zespół ds. zakażeń szpitalnych i pielęgniarka epidemiologiczna. Współpracujemy w tym zakresie z sanepidem – wyjaśnia Marta Pióro.
REKLAMA
Clostridium difficile jest bakterią, która wywołuje zapalenie jelita grubego. Do zakażenia dochodzi głównie u osób starszych, schorowanych, po przebytych terapiach, osłabionych terapiami, które długo leżą w szpitalu.
- Do szpitala trafiają również pacjenci, którzy zarazili się bakterią w domach i i innych placówkach – twierdzi rzecznik Nowego Szpitala.
Głównym objawem zakażenia jest biegunka. Czasami występuje gorączka, nudności, ból brzucha. Rozprzestrzenianie się bakterii jest związane z częstym przepisywaniem antybiotyków, bez ewidentnych wskazań.
REKLAMA
Bakteria Clostridium difficile produkuje przetrwalniki (spory), które mogą przetrwać poza organizmem człowieka nawet do 6 miesięcy. Przebywają na przedmiotach użytku codziennego, pościeli, ramie łóżka, ubraniach itd.
Zakażenie przenosi się drogą pokarmową. Może do niego dojść przez kontakt ze skażoną powierzchnią, a następnie przypadkowe dotknięcie ust lub spożywanie posiłków bez wcześniejszego umycia dłoni. W niektórych przypadkach konieczne jest leczenie antybiotykami niszczącymi bakterie Clostridium difficile.
- Ryzyko zachorowania osób zdrowych jest minimalne, ponieważ rozwój bakterii jest hamowany przez naturalną florę jelitową, ale zasad higieny i zaleceń personelu należy przestrzegać – zaznacza Marta Pióro.
REKLAMA
W świeckim szpitalu wprowadzono działania mające na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się bakterii:
- izolacja pacjentów, u których stwierdzono zakażenie bakterią Clostridium difficile;
- częstsza dezynfekcja łazienek i toalet środkiem dezynfekcyjnym;
- stosowanie środków ochrony indywidualnej (fartuchów jednorazowych oraz rękawiczek);
- informowanie odwiedzających o konieczności przestrzegania zaleceń dotyczących mycia rąk;
- stosowanie do żywności naczyń jednorazowego użytku;
- gruntowna dezynfekcja oddziału;
- rygorystyczne przestrzeganie procedury mycia i dezynfekcji rąk preparatami o odpowiednim spectrum działania;
- ograniczenie przemieszczania się pacjentów w obrębie oddziału i szpitala;
- przeprowadzanie zabiegów diagnostycznych i leczniczych (w miarę możliwości) w oddziale i pokoju pacjenta;
- dedykowanie sprzętu dla pacjenta.