Macie ochotę na pyszny, tradycyjnie wypiekany chleb? Już można go kupić!

Jedno jest pewne - takiego pieczywa nie dostaniecie w marketach. Jeśli macie ochotę, choćby od czasu do czasu, skosztować tradycyjnie wypiekanego chleba, bez wszelkiego rodzaju ulepszaczy i konserwantów, warto wybrać się do Wioski Chlebowej. Nowy sezon rozpoczęty!

wch1

W tym roku mija 15 lat, kiedy spotkali się Danuta Megger, inicjatorka całego przedsięwzięcia, rada sołecka Janiej Góry, Towarzystwo Rozwoju Gminy Świekatowo i władze gminy.

Danuta Megger, obecnie koordynatorka Wioski Chlebowej w Janiej Górze (gmina Świekatowo) zaraziła wszystkich pomysłem utworzenia wioski tematycznej.

Ze względu na rolniczy charakter wsi uznano, że najlepszym pomysłem będzie budowa Wioski Chlebowej. Rok później, w maju 2009 r., uroczyście rozpalono piec do wypieku pieczywa. Potem ruszył Janiogórski Festiwal Chleba, na który zjeżdżają mieszkańcy całego regionu (w ubiegłym roku miał swoją trzynastą edycję).

Dziś Wioska Chlebowa w Janiej Górze to już uznana marka. Dla tych, którzy cenią sobie smak tradycyjnie wypiekanego chleba, mamy dobrą wiadomość.

W sobotę, z okazji otwarcia nowego sezonu, piec opuściły pierwsze chrupiące i pachnące bochenki. I tak będzie w każdą kolejną sobotę aż do jesieni.

Chleb należy zamawiać najpóźniej do każdej środy pod numerem 881 289 944. Odbiór w soboty w godz. 8.30-9.00.

Bardziej cierpliwym pozostaje poczekać do września, do kolejnego Janiogórskiego Festiwalu Chleba.

Niebawem to ciasto zamieni się w chrupiące bochenki w piecu chlebowym / Fot. wioskachlebowa.pl

a.pudrzynski@extraswiecie.pl

Udostępnij
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Wolne media dla Warlubia.

Wolne media dla Warlubia.

Chleb jest idealny.

Chleb jest idealny.

Lepszego nie jadłam 

tez bym zjadła takie pieczywo

tez bym zjadła takie pieczywo.czy w Fordonie dostane?

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors