Connect with us

Czego szukasz?

Wiadomości

Wiesław Dończyk: Najlepszy miód to taki prosto z pasieki. Zwracajmy uwagę na to, co kupujemy

- Jeśli kupujemy miód, to upewnijmy się, że pochodzi on z pewnego źródła, bo tylko taki może być naprawdę zdrowy - mówi Wiesław Dończyk, pszczelarz ze Świecia. - Niestety, nasz rynek coraz bardziej zalewany jest przez miody z Chin i innych krajów azjatyckich. Są wprawdzie tańsze od polskich, ale na tym ich zalety się kończą.

Udostępnij
Wiesław Dończyk w swojej pasiece / Fot. Andrzej Bartniak

Miód bywa nazywany eliksirem młodości. Wzmacnia naszą odporność, reguluje ciśnienie tętnicze, leczy wiele schorzeń. Łagodzi stres oraz zmęczenie. Pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie.

Nie sposób również nie wspomnieć o walorach smakowych. To fantastyczny dodatek do różnych potraw. Wielu używa go też do słodzenia herbaty zamiast cukru.

- Miód jest najsmaczniejszym lekarstwem pod warunkiem, że pochodzi z prawidłowo prowadzonej pasieki - przekonuje Wiesław Dończyk, pszczelarz ze Świecia. - Polskie miody mają doskonałe właściwości, ponieważ obowiązują u nas rygorystyczne przepisy. Co za tym idzie, są droższe od miodów z Chin.

Robiąc zakupy w markecie warto zwrócić uwagę na ceny miodów.

Te najatrakcyjniejsze cenowo zwykle zawierają informację, że jest to mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza niej.

Nie znajdziemy jednak informacji, w jakich proporcjach zmieszane są te miody i o jakie kraje spoza UE chodzi. Chociaż tego ostatniego, łatwo się domyśleć.

Związani z pszczelarstwem dobrze wiedzą,  że zwykle są to Chiny. Zawarte w tym miodzie obce pyłki mogą być źródłem uczuleń.

Podczas kontroli wykrywa się w nich także szkodliwe dla zdrowia antybiotyki (chloramfenikol), środki bakteriobójcze, a nawet ołów.

Co robić w takiej sytuacji? Rozwiązanie jest dość proste. Najlepiej poszukać lokalnej pasieki, która będzie gwarancją jakości.

Na szczęście w powiecie świeckim nie brakuje dobrych pszczelarzy, którzy działają na rynku od wielu lat.

- Miłością od pszczelarstwa zaraził mnie zmarły przed rokiem Eugeniusz Schmidt, znany pszczelarz w Przechowa - wspomina Wiesław Dończyk.

Najpierw przez wiele lat był jego klientem. Potem odważył się zrealizować swoje marzenie i założył własną pasiekę.

- Po 20 latach doczekałem się 80 uli. Moje pszczoły specjalizują się w miodzie wielokwiatowym, rzepakowym, spadziowym i oczywiście popularnym lipowy - wylicza pszczelarz ze Świecia.

Kupując miód warto zwrócić uwagę na jego konsystencję.

- Prawdziwy miód krystalizuje - podkreśla Wiesław Dończyk. - Dobre miody wiosenne, bez względu na to, czy są przechowywane w chłodnej piwnicy, czy w ciepłej kuchni, już po kilku dniach zaczynają ulegać krystalizacji.

Miód rzepakowy krystalizuje w przeciągu jednego tygodnia.

- Słomkowy kolor po skrystalizowaniu przechodzi w biel, która niedoświadczonym klientom kojarzy się ze smalcem - wyjaśnia pszczelarz.

Miód lipowy przechowywany w chłodnej piwnicy o temperaturze około 10-16 stopni C., krystalizuje po około 3-4 tygodniach. Jeśli po tym okresie kupujemy płynny miód, to oznacza, że jest "chrzczony", grzany albo źle przechowywany. 

- Tymczasem nie brakuje klientów poszukujących płynnych miodów - zwraca uwagę właściciel pasieki. - To wielki błąd. Najczęściej taki miód był podgrzewany i przez to stracił swoje dobroczynne właściwości.

a.bartniak@extraswiecie.pl

Udostępnij

Komentarze (14)

  1. Obywatel

    10 lipca 2023 20:15

    Artykuł reklamowy? Pszczelarzom poprzewracało się w głowach. Ceny z kapelusza. Wielu z nich wspomaga miód cukrem. Miody ze świata kupione w marketach są przebadane.

  2. Wiki

    10 lipca 2023 20:51

    Tak zwłaszcza te z niemieckich marketów

  3. Pszczółka Maja

    10 lipca 2023 20:59

    O tym był właśnie ten artykuł, żebyśmy omijali miód wspomagany np cukrem. Pamietam, że miody z marketów się nie krystalizują, bynajmniej kiedyś jak kupowałem to tak było ! Pozdrawiam

  4. Mika

    10 lipca 2023 22:06

    Od jakiegoś czasu kupuję miód od tego pana i wiem co jem. Ma bardzo dobre miody.
    Pozdrawiam, Gucio 🙂

  5. Chwast

    10 lipca 2023 22:13

    W marketach jest właśnie miód dla ciebie i tylko tam kupuj. Prawdziwego miodu od utrzciwego polskiego pszczelarza dla ciebie to szkoda ,żeby marnowalo go twojej podniebienie.

  6. Franc mauer

    10 lipca 2023 22:13

    Większość podaje cukier bo tak musi być z niczego pszczoła miodu nie zrobi proste!!

  7. Asia

    10 lipca 2023 22:17

    Pszczółko Maju, bynajmniej to nie jest takie ładniejsze przynajmniej. Sprawdź to sobie, bardzo proszę.

  8. Pszczoła

    10 lipca 2023 22:31

    Panie Obywatelu,
    To nie artykuł reklamowy tylko głos pszczelarzy.
    W ostatnich latach ceny miodu są takie, że ledwie starcza na koszty. Dobrze jest jeśli pszczelarzowi starczy pieniędzy z miodu chociaż na cukier do zakarmienia pszczół na zimę po odebraniu miodu, czy najpotrzebniejsze inwestycje.
    Większość pszczelarzy w Polsce to hobbyści, którzy w mniej sprzyjających latach dopłacają do pszczół.
    Jeśli ma Pan wątpliwości, że niektórzy pszczelarze fałszują miód cukrem, to może Pan poszukać w okolicy pszczelarza, któremu Pan zaufa. W Polsce zdecydowana większość pszczelarzy sprzedaje bardzo dobry i prawdziwy miód.

    Po co Pan chce kupować miód z importu? To polskie pszczoły zapylają uprawy polskich rolników i wspierają bioróżnorodność w naszym kraju.
    Polski miód jest bardzo wysokiej jakości, w porównaniu z miodem z importu, który nie musi spełniać tych samych wymagań.
    Miodu z importu wcale nie są bezpieczne! Z badań komisji europejskiej z dnia 23.03.2023 wynika, że 46 procent miodu pochodzącego z importu było zafałszowanych, tylko co trzecia próbka z Chin była prawdziwa.
    W miodzie importowanym wykrywa się różne niebezpieczne substancje.
    Ciekawe filmy na temat fałszowania miodu nagrywa pan Sebastian z kanału beekeper pl
    Pozdrawiam

  9. Resortowcy

    10 lipca 2023 23:49

    Za tamtych nierzadów to był dopiero miód Ale rosyjski

  10. Bary

    11 lipca 2023 01:25

    Najlepszy miód jaki jadłem, najlepiej sprawdzić jak długo się rozpuszcza w herbacie (oczywiście nie we wrzątku) ten się rozpuszcza baaardzo długo wiec cukru nie ma !

  11. smakosz

    11 lipca 2023 07:19

    Na targowisku coraz częściej sprzedawany jest miód pochodzący z importu z naklejką własnej pasieki i to jest największy problem.

  12. Filip

    11 lipca 2023 07:52

    Gdzie można kupić ten miód się ktoś?????

  13. Klient

    11 lipca 2023 11:28

    666076032 Sportowa 27 Świecie

  14. Miody Bartkowiaka

    11 lipca 2023 17:47

    To wszystko prawda w artykule. Coraz trudniej być zawodowym pszczelarzem. Zapraszam do siebie po miód, pyłek, propolis i mleczko pszczele sklep.miodybartkowiaka.pl

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Wiadomości

W pierwszym odcinku nowego programu "Bitwa o gości" pojawi się Osada Stara Rzeka.

Wiadomości

Świecie dołączyło do grona miast, w których późną nocą nie kupimy alkoholu. Radni przyjęli uchwałę, która będzie dotyczyć nie tylko sklepów, ale także stacji...

Wiadomości

Młody mężczyzna, który w niedzielę wieczorem utopił się w Jeziorze Żurskim był mieszkańcem Osia. Przyjechał do Polski w celach zarobkowych.

Wiadomości

Już w październiku będzie można szybciej i sprawniej zapłacić za parkowanie w Świeciu.

Reklama