W sobotę w Grucznie będzie można się najeść do oporu

Gratka dla miłośników tradycyjnych, rodzimych smaków. W najbliższą sobotę w lokalu Gruczniak przy ulicy Chełmińskiej w Grucznie zaplanowano kilka smacznych atrakcji.
Sobota zapowiada się w Grucznie smakowicie / Fot. MP

W sobotę 12 października w godz. 11.00-16.00 w lokalu Gruczniak będzie trwał Targ Produktu Rodzimego. Goście będą mogli kupić tuszki i świeże mięso oraz zaprawione weki z gęsiny.

Będą wyroby i potrawy z rodzimej jagnięciny, a także ryby w słoikach w sosach i zalewach, powidła z Doliny Dolnej Wisły, marynaty i konfitury oraz kiszona kapusta z Bruków Unisławskich. Na deser słynne kociewskie ruchanki z fjutem i piwo Gruczniak. Wstęp wolny.

Równolegle od godz. 12.00 do 15.00 potrwają warsztaty kreatywności kulinarnej - jagnięcina najlepsza na nizinach. Poprowadzą je Piotr Lenart, kuchmistrzami szlaku Niech Cię Zakole oraz Błażej Mirota, szef kuchni restauracji Pałacu Ostromecko.

W programie warsztaty z przyrządzania baraniny, jagnięciny, wieprzowiny i gęsiny. Goście zobaczą m.in., jak robi się bigos z jagnięciny w wersji wytrawnej i na słodko-kwaśno, konfiturę jagnięcą z piwem Gruczniak, wątróbkę jagnięcą smażoną z fjutem kociewskim, pierogi z jagnięcymi podrobami, pieczony udziec jagnięcy oraz zupy na jagnięcinie.

Uczestnictwo w warsztatach jest odpłatne i wynosi 150 zł od osoby (zapisy u Piotra Lenarta pod nr tel. 602 402 248). Uczestnicy warsztatów będą też uczestniczyć w biesiadzie.

Po zakończeniu warsztatów, w godz. 17.00-20.00 zaplanowano Regionalny Koncert Kulinarny, biesiadę przy akompaniamencie akordeonu z degustacją potraw kuchni polskiej i francuskiej.

Goście posmakują m.in. tatara z jagnięcych polędwiczek, plastrów wędzonego udźca jagnięcego, jagnięciny konserwowej i barszczu cytrynowego. Będą też sznytki z bigosem jagnięcym, sałaty i deser. Uczestnictwo w biesiadzie jest odpłatne - 120 zł od osoby (zapisy u Piotra Lenarta pod nr tel. 602 402 248).

Będzie towarzyszyć nam hasło "Tak długo gotujemy i biesiadujemy, aż się najemy". A jedzenie będzie naprawdę smaczne. Dzielimy się naszym rodzimym, prawdziwym dobrem ze szlaku Niech Cię Zakole z Doliny Dolnej Wisły Ziemi Dobrzyńskiej – mówi Piotr Lenart, pomysłodawca wydarzenia kulinarnego w Grucznie w najbliższą sobotę.

redakcja@extraswiecie.pl

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors