W sobotę 12 października w godz. 11.00-16.00 w lokalu Gruczniak będzie trwał Targ Produktu Rodzimego. Goście będą mogli kupić tuszki i świeże mięso oraz zaprawione weki z gęsiny.
Będą wyroby i potrawy z rodzimej jagnięciny, a także ryby w słoikach w sosach i zalewach, powidła z Doliny Dolnej Wisły, marynaty i konfitury oraz kiszona kapusta z Bruków Unisławskich. Na deser słynne kociewskie ruchanki z fjutem i piwo Gruczniak. Wstęp wolny.
Równolegle od godz. 12.00 do 15.00 potrwają warsztaty kreatywności kulinarnej - jagnięcina najlepsza na nizinach. Poprowadzą je Piotr Lenart, kuchmistrzami szlaku Niech Cię Zakole oraz Błażej Mirota, szef kuchni restauracji Pałacu Ostromecko.
W programie warsztaty z przyrządzania baraniny, jagnięciny, wieprzowiny i gęsiny. Goście zobaczą m.in., jak robi się bigos z jagnięciny w wersji wytrawnej i na słodko-kwaśno, konfiturę jagnięcą z piwem Gruczniak, wątróbkę jagnięcą smażoną z fjutem kociewskim, pierogi z jagnięcymi podrobami, pieczony udziec jagnięcy oraz zupy na jagnięcinie.
Uczestnictwo w warsztatach jest odpłatne i wynosi 150 zł od osoby (zapisy u Piotra Lenarta pod nr tel. 602 402 248). Uczestnicy warsztatów będą też uczestniczyć w biesiadzie.
Po zakończeniu warsztatów, w godz. 17.00-20.00 zaplanowano Regionalny Koncert Kulinarny, biesiadę przy akompaniamencie akordeonu z degustacją potraw kuchni polskiej i francuskiej.
Goście posmakują m.in. tatara z jagnięcych polędwiczek, plastrów wędzonego udźca jagnięcego, jagnięciny konserwowej i barszczu cytrynowego. Będą też sznytki z bigosem jagnięcym, sałaty i deser. Uczestnictwo w biesiadzie jest odpłatne - 120 zł od osoby (zapisy u Piotra Lenarta pod nr tel. 602 402 248).
Będzie towarzyszyć nam hasło "Tak długo gotujemy i biesiadujemy, aż się najemy". A jedzenie będzie naprawdę smaczne. Dzielimy się naszym rodzimym, prawdziwym dobrem ze szlaku Niech Cię Zakole z Doliny Dolnej Wisły Ziemi Dobrzyńskiej – mówi Piotr Lenart, pomysłodawca wydarzenia kulinarnego w Grucznie w najbliższą sobotę.
Komentarze (0)