Connect with us

Czego szukasz?

Reklama
Reklama
Reklama

Co jest grane?

W sobotę w Grucznie będzie można się najeść do oporu

Gratka dla miłośników tradycyjnych, rodzimych smaków. W najbliższą sobotę w lokalu Gruczniak przy ulicy Chełmińskiej w Grucznie zaplanowano kilka smacznych atrakcji.

Udostępnij
Sobota zapowiada się w Grucznie smakowicie / Fot. MP

W sobotę 12 października w godz. 11.00-16.00 w lokalu Gruczniak będzie trwał Targ Produktu Rodzimego. Goście będą mogli kupić tuszki i świeże mięso oraz zaprawione weki z gęsiny.

Będą wyroby i potrawy z rodzimej jagnięciny, a także ryby w słoikach w sosach i zalewach, powidła z Doliny Dolnej Wisły, marynaty i konfitury oraz kiszona kapusta z Bruków Unisławskich. Na deser słynne kociewskie ruchanki z fjutem i piwo Gruczniak. Wstęp wolny.

Równolegle od godz. 12.00 do 15.00 potrwają warsztaty kreatywności kulinarnej - jagnięcina najlepsza na nizinach. Poprowadzą je Piotr Lenart, kuchmistrzami szlaku Niech Cię Zakole oraz Błażej Mirota, szef kuchni restauracji Pałacu Ostromecko.

W programie warsztaty z przyrządzania baraniny, jagnięciny, wieprzowiny i gęsiny. Goście zobaczą m.in., jak robi się bigos z jagnięciny w wersji wytrawnej i na słodko-kwaśno, konfiturę jagnięcą z piwem Gruczniak, wątróbkę jagnięcą smażoną z fjutem kociewskim, pierogi z jagnięcymi podrobami, pieczony udziec jagnięcy oraz zupy na jagnięcinie.

Reklama
Reklama

Uczestnictwo w warsztatach jest odpłatne i wynosi 150 zł od osoby (zapisy u Piotra Lenarta pod nr tel. 602 402 248). Uczestnicy warsztatów będą też uczestniczyć w biesiadzie.

Po zakończeniu warsztatów, w godz. 17.00-20.00 zaplanowano Regionalny Koncert Kulinarny, biesiadę przy akompaniamencie akordeonu z degustacją potraw kuchni polskiej i francuskiej.

Reklama
Reklama

Goście posmakują m.in. tatara z jagnięcych polędwiczek, plastrów wędzonego udźca jagnięcego, jagnięciny konserwowej i barszczu cytrynowego. Będą też sznytki z bigosem jagnięcym, sałaty i deser. Uczestnictwo w biesiadzie jest odpłatne - 120 zł od osoby (zapisy u Piotra Lenarta pod nr tel. 602 402 248).

Będzie towarzyszyć nam hasło "Tak długo gotujemy i biesiadujemy, aż się najemy". A jedzenie będzie naprawdę smaczne. Dzielimy się naszym rodzimym, prawdziwym dobrem ze szlaku Niech Cię Zakole z Doliny Dolnej Wisły Ziemi Dobrzyńskiej – mówi Piotr Lenart, pomysłodawca wydarzenia kulinarnego w Grucznie w najbliższą sobotę.

redakcja@extraswiecie.pl

Udostępnij

Komentarze (0)

Reklama
Reklama

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Wiadomości

Sprawdziliśmy, ile wykroczeń zarejestrowały fotoradary w powiecie świeckim. W przyszłym roku dojdą kolejne "baty" na zbyt szybko jeżdżących kierowców.

Wiadomości

Toruńska spółka ARD zamierza przekształcić dworzec PKS w Świeciu w nowoczesną galerię handlową. Prezentujemy wizualizacje, jak miałby on wyglądać po modernizacji. Niestety, pojawił się...

Wiadomości

Ważą się losy Szkoły Podstawowej w Lipinkach. Głos w sprawie ewentualnego planu przekształceniu placówki w filię podstawówki w Warlubiu zabrał Daniel Kalinowski, dyrektor szkoły...

Styl życia

Dziś w Centrum Kultury w Świeciu wystąpił Skolim, producent hitów, do których "bujają się" i młodzi, i ci nieco starsi.

Wiadomości

Po trwającej dwa lata budowie, firma Knelsen Polska wprowadziła się do nowej siedziby na terenie inwestycyjnym Vistula Park I w Wielkim Konopacie koło Świecia.

Wiadomości

"Pan Piotrowski w sposób chamski i uwłaczający funkcji radnego atakował moją osobę" - napisał Jakub Kunkel w skardze skierowanej do Rady Miejskiej w Świeciu.

Reklama
Reklama

Wiadomości

Dość niespodziewanie środowe obrady Rady Powiatu Świeckiego zdominowała dyskusja na temat przyszłości szkół ponadpodstawowych. Niestety, powodów do optymizmu nie ma.

Extra Nowe

Zwerbowany do niemieckiej armii, pomagał greckim partyzantom. Po ucieczce walczył w polskim wojsku we Włoszech. Życiorys Konrada Kuziemskiego z Nowego to gotowy materiał na...

Wiadomości

Sprawdziliśmy oferty zatrudnienia z najwyższym wynagrodzeniem w Powiatowym Urzędzie Pracy w Świeciu. Na najlepsze zarobki może liczyć diagnosta pojazdów.

Extra Nowe

W sobotę na wieczną wartę odprowadzono Konrada Kuziemskiego, wielokrotnie odznaczanego weterana II wojny światowej i jednego z najstarszych mieszkańców naszego regionu.

Wiadomości

Nasza Czytelniczka jest oburzona wycięciem dwóch drzew przy drodze powiatowej. Powiat przedstawia swoje argumenty i zapowiada, że "pod topór" pójdzie kolejnych 200.

Wiadomości

Policjant wydziału kryminalnego z komendy w Świeciu, podczas realizacji zadań służbowych, zatrzymał złodzieja, który ukradł znaczne ilości artykułów chemicznych i spożywczych z jednego ze...

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Popularne

Wiadomości

Toruńska spółka ARD zamierza przekształcić dworzec PKS w Świeciu w nowoczesną galerię handlową. Prezentujemy wizualizacje, jak miałby on wyglądać po modernizacji. Niestety, pojawił się...

Wiadomości

Ważą się losy Szkoły Podstawowej w Lipinkach. Głos w sprawie ewentualnego planu przekształceniu placówki w filię podstawówki w Warlubiu zabrał Daniel Kalinowski, dyrektor szkoły...

Wiadomości

Po trwającej dwa lata budowie, firma Knelsen Polska wprowadziła się do nowej siedziby na terenie inwestycyjnym Vistula Park I w Wielkim Konopacie koło Świecia.

Sport

Po dwóch i pół miesiąca przerwy bez meczów ligowych we własnej hali, spragnieni emocji kibice w Świeciu mogą mieć powody do zadowolenia. Futsal Świecie...

Wiadomości

Wkrótce w powiecie świeckim rozpocznie się kwalifikacja wojskowa. Podlegają jej głównie osoby urodzone w 2006 r., które staną przed komisją lekarską.

Reklama
Reklama
Reklama

Wideo

Wideo

W sztabie WOŚP w Świeciu wciąż trwa liczenie pieniędzy. Wiadomo, ile policzono do godz. 22.00.

Wideo

Dziś zaprezentowano elektryczny autobus testowany na kilku liniach powiatowych przewozów użyteczności publicznej. Czy wkrótce takich pojazdów będzie więcej?

Wideo

W minioną sobotę liczba sto nabrała szczególnego znaczenia dla uczniów najstarszych klas Zespołu Szkół Menedżerskich w Świeciu.