Głównym punktem niedzielnego redyku w Grucznie (gmina Świecie) był spacer z owcami po pagórkowatych terenach.
Przyjechało kilkadziesiąt osób z różnych zakątków Polski.
- Z siostrą przyjechałyśmy z Warszawy z rodzinami. Pomagałyśmy w tym roku przy organizacji Festiwalu Smaku w Grucznie. Bardzo nam się spodobało to miejsce, klimat i ludzie. Postanowiłyśmy pokazać je naszym bliskim – mówi pani Iwona w oryginalnym peruwiańskim ponczo.
A ja redyk to musieli być również górale. Na czele stada podążał Wojciech Komperda, baca z Pienin.
Przed wymarszem jego żona opowiedziała o ważnej dla górali tradycji wyprowadzania i sprowadzania owiec z hal.
Gości przywitał Jarosław Pająkowski, dyrektor Zespołu Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą.
Redykowi towarzyszyły degustacje potraw z baraniny.
Można też było podpatrzeć tradycyjne metody kiszenia kapusty i lepienia pierogów z baraniną.
Zobacz poniżej galerię zdjęć.


























